Gotowanie warzyw - jak gotować warzywa?

2016-09-23 17:29

Warzywa są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Niestety, każda obróbka jarzyn powoduje, że tracą one swoje cenne składniki. Jednym z najbardziej korzystnych procesów jest gotowanie. Aby jednak zachować jak najwięcej zbawiennych dla zdrowia elementów należy wiedzieć, jak to robić.

Gotowanie warzyw - jak gotować warzywa?
Autor: pixabay.com Jarzyny wrzucaj zawsze do gotującej się wody i natychmiast przykrywaj garnek pokrywką - im krócej trwa cały proces tym lepiej.

Jarzyny wrzucaj zawsze do gotującej się wody i natychmiast przykrywaj garnek pokrywką - im krócej trwa cały proces tym lepiej. Nie należy także rozmrażać mrożonek – prosto w zamrażalnika powinny wylądować na kuchence!

Zielone jarzyny (z chlorofilem, o zielonej barwie) powinno się gotować w dużej ilości wody z odrobiną mleka. Odczyn zasadowy charakteryzujący tego typu mieszankę sprawi, że jarzyny nadal będą miały piękną barwę.

Buraki oraz czerwona kapusta bardzo nie lubią gotowania, dlatego też ten proces powinien trwać jak najkrócej, na dodatek przy ograniczonym dostępie tlenu. Aby nadal cieszyły intensywnym kolorem należy zakwasić je sokiem cytrynowym.

Wszystkie warzywa z karotenem zaś, wrzuca się nieobrane i najlepiej w całości. Do gotowania potrzebują nieco tłuszczu i pokrywki.

Przyrządzanie jarzyn tzw. kapustnych to dość skomplikowana czynność. Powinny spędzić w wodzie jak najmniej czasu. W pierwszej fazie gotuje się je bez przykrycia w dużej ilości wody z dodatkiem cukru i opcjonalnie mleka.

Warzywa strączkowe zaś, najpierw należy namoczyć. Potem wraz z tą samą wodą (w proporcji 3-5 razy większej niż objętość jarzyn) stawia się je na ogień dodając sól dopiero pod koniec gotowania