Miodowe gęsie piersi w piwnym sosie

2021-03-29
Miodowe gęsie piersi w piwnym sosie
Autor: Shutterstock Miodowe gęsie piersi w piwnym sosie to przepis na pyszny obiad z rodziną.
łatwy
50 min
4

Gęsina znakomicie smakuje przełamana słodkim smakiem miodu. Proponujemy więc miodowe gęsie piersi w piwnym sosie. To danie zachwyci każdego smakosza.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi gęsiej
  • 300 ml ciemnego piwa
  • 30 g suszonych jabłek
  • 5 łyżek miodu
  • cytryna
  • 100 ml oleju
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę umyć i sparzyć, pokroić w cienkie plasterki. 3 łyżki miodu utrzeć z olejem i majerankiem, mielonym zielem angielskim i pieprzem. Dodać cytrynę i sól. Marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na noc.
  • Następnego dnia mięso przełożyć do brytfanny i piec 40 min w temperaturze 170 st.C.
  • Upieczoną pierś wyjąć z brytfanny, a  do powstałego sosu wlać piwo, resztę miodu i suszone jabłka. Dusić 10 min.
  • Gęś podawać polaną sosem.