Zupa z batatów i soczewicy: przepis krok po kroku
close
1/5
Zobacz miniatury

Zupa z batatów i soczewicy: przepis krok po kroku

fot. Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Zupa z batatów i soczewicy to sycąca i całkiem wegańska potrawa. Soczewicę zalecają dietetycy, jako dobre źródło białka roślinnego. Ta zupa w stylu indyjskiego curry jest nie tylko zdrowa, ale także pikantna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. To idealna zupa na pocieszenie.

Składniki:

1 batat średnich rozmiarów

50 g soczewicy

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 kawałek imbiru wielkości opuszki męskiego kciuka

1 kawałek kurkumy wielkości opuszki małego palca

1 chili, zmiażdżone

1/2 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok

1/2 szklanki mleka kokosowego