Polka. czerwona
Rocznik
2017
Szczep
Cabernet Cortis, Regent, Rondo, Acolon
Typ
wino czerwone wytrawne
Maceracja
od 7 do 14 dni
Fermentacja
stal
Dojrzewanie
Cabernet Cortis, Regent - 3 miesiące w kontakcie z drewnem debowym
Alkohol
12,5 % obj.
Kwasowość
4,7 g/l
Cukier resztkowy
0,8 g/l
Filtrowanie
TAK
Temperatura
serwowania
15-16 st.
Opis
W pierwszym nosie maliny, czerwona porzeczka i czereśnia. Potem zaczynają przeważać wiśnia i śliwka oraz czarna porzeczka. W tle nieco dymu, czekolady, suszu i liści czarnej porzeczki. W ustach dobrze zbudowane, wyraziste, smaczne, z dobrze zarysowanymi ale przyjemnymi taninami.
Zastosowanie
kulinarne
bardzo uniwersalne: makarony w sosach pomidorowych, risotto, pizza, gęste zupy (fasola), bigos, potrawy z grilla, mięsa lekkie do średnich i potrawy duszone, gulasze itp. mięsa pieczone
Potencjał starzenia
3-4 lata