
Wina Polka z Krakowa
Oto Polka. Subtelna, łagodna, choć niepozbawiona charakteru. Doskonale sprawdza się podczas romantycznych spotkań we dwoje i wieczorów z przyjaciółmi. Pochodzi z Krakowa, z malowniczej winnicy, położonej w dolinie Wisły, na zboczach Srebrnej Góry. Przekonaj się, ile smaku może mieć polskie wino. Ile uroku ma Polka!
Źródło: Archiwum serwisu

Polka. biała
Rocznik
2017
Szczep
Seyval Blanc, Solaris, Chardonnay, Johanniter, Hibernal, Pinot Gris
Typ
wino białe wytrawne
Maceracja
-
Fermentacja
stal
Dojrzewanie
-
Alkohol
12,5 % obj.
Kwasowość
6 g/l
Cukier resztkowy
7 g/l
Filtrowanie
TAK
Temperatura
serwowania
8-10 st.
Opis
W nosie cytrusowa świeżość przemieszana z ciepłymi aromatami brzoskwini i gruszki. Do tego nieco nut kwiatowych, zielone jabłko i owoce południowe: banan, ananas, kiwi. W ustach obfite, przyjazne i łagodne z odświeżającą kwasowością i mineralnym wykończeniem. Bardzo pijalne.
Zastosowanie
kulinarne
aperitif, kuchnia polska: jasne przystawki, lekkie sałatki, wędzone ryby; dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczyka), słodkie warzywa; mięczaki (przegrzebki, krewetki), również do dań nieco ostrych i orientalnych (np. tajskie żółte curry).
Potencjał starzenia
2-3 lata
Źródło: Archiwum serwisu

Polka. różowa
Rocznik
2017
Szczep
Zweigelt, Cabernet Cortis, Pinot Noir
Typ
wino różowe
Maceracja
Zweigelt - 10 godzin, Cabernet Cortis – 24 godz,
Pinot Noir – 24 godz
Fermentacja
stal
Dojrzewanie
-
Alkohol
12,5 % obj.
Kwasowość
5,9 g/l
Cukier resztkowy
5 g/l
Filtrowanie
TAK
Temperatura
serwowania
10-12 st,
Opis
Poziomki, maliny i czereśnie. Drzem malinowy z babcinej spiżarni ale i trochę eleganckiej wisni. Bardzo smaczne i przyjazne, pijalne, na gorące wieczory.
Zastosowanie
kulinarne
Aperitif, przystawki, sałatki, lekkie makarony i białe mięsa
Potencjał starzenia
2-3 lata
Źródło: Archiwum serwisu

Polka. czerwona
Rocznik
2017
Szczep
Cabernet Cortis, Regent, Rondo, Acolon
Typ
wino czerwone wytrawne
Maceracja
od 7 do 14 dni
Fermentacja
stal
Dojrzewanie
Cabernet Cortis, Regent - 3 miesiące w kontakcie z drewnem debowym
Alkohol
12,5 % obj.
Kwasowość
4,7 g/l
Cukier resztkowy
0,8 g/l
Filtrowanie
TAK
Temperatura
serwowania
15-16 st.
Opis
W pierwszym nosie maliny, czerwona porzeczka i czereśnia. Potem zaczynają przeważać wiśnia i śliwka oraz czarna porzeczka. W tle nieco dymu, czekolady, suszu i liści czarnej porzeczki. W ustach dobrze zbudowane, wyraziste, smaczne, z dobrze zarysowanymi ale przyjemnymi taninami.
Zastosowanie
kulinarne
bardzo uniwersalne: makarony w sosach pomidorowych, risotto, pizza, gęste zupy (fasola), bigos, potrawy z grilla, mięsa lekkie do średnich i potrawy duszone, gulasze itp. mięsa pieczone
Potencjał starzenia
3-4 lata
Źródło: Archiwum serwisu
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...