Tort sycylijski czyli cassata z ricottą i czekoladowymi chipsami na uroczysty stół

Tort sycylijski czyli cassata z ricottą i czekoladowymi chipsami na uroczysty stół

Sycylijska cassata to pyszny tort na bazie biszkoptu, z kremem z sera ricotta i bitą śmietaną. Przygotowanie tortu nie jest trudne, ale wymaga sporo czasu i działania etapami. Warto, bo efekt tych działań może być imponujący.

Składniki

Krem:

800 gr pełnotłustej ricotty

2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka esencji waniliowej

5 łyżek płatków czekoladowych

skórka z 2 cytryn

Ciasto:

3-4 blaty biszkoptowe

1/2 szklanki rumu

Warstwa wierzchnia

1 szklanka gęstej śmietany kremówki

1/3 szklanki cukru pudru

1 łyżka rumu

Do dekoracji opcjonalnie:

owoce świeże

owoce kandyzowane

wiórki czekoladowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotować biszkopt wg ulubionego przepisu. można również użyć gotowych blatów biszkoptowych kupionych w sklepie.

Ser ricotta przełożyć do sporej miski i utrzeć z cukrem pudrem, cynamonem i wanilią.

Gdy krem będzie jednolity dodać do niego skórkę otartą z cytryn i opcjonalnie  - wiórki lub chipsy czekoladowe.

Krem przykryj folią spożywcza i włóż do lodówki. Rum wymieszaj z połową szklanki wody lub lekkiej herbaty.

Blaty biszkoptowe solidnie nasącz płynem, poczekaj aż ciasto wchłonie rum. 1 blat odłóż, a na pozostałych dokładnie rozprowadź krem.

Ułóż blaty jeden na drugim, kończąc biszkoptem bez kremu. Tort zawiń folią spożywcza i włóż do lodówki na kilka godzin.

Tuż przed podaniem schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i rumem.

Wyjmij tort z lodówki, wierzch i boki dokładnie pokryj bitą śmietaną. Udekoruj wg uznania.

Źródło:
Rozwiń
Tort makowy z kremem cytrynowym: sprawdzony przepis

Tort makowy z kremem cytrynowym: sprawdzony przepis

Tort makowy z kremem cytrynowym to idealne ciasto świąteczne. Wiem, jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych wypieków, czasem jednak warto wypróbować coś nowego. Szczególnie, jeśli w świąteczny czas przypadają ważne wydarzenia rodzinne, urodziny, chrzest lub rocznica ślubu. Oto sprawdzony przepis na efektowny tort makowy z pysznym kremem twarogowym.

Składniki

Na makowy biszkopt:

3 szklanki (336 g)mąki tortowej 

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki skórki z cytryny, ilość starta z około 3 - 4 cytryn

250 g masła o temperaturze pokojowej

2 szklanki cukru pudru

4 jajka

3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3/4 szklanki mleka 3,2%

1/4 szklanki soku z cytryny

3 łyżki maku

1/4 łyżeczki soli

Na cytrynowy krem serowy:

350 g serka śmietankowego lub sera trzykrotnie mielonego na sernik

350 g masła, lekko zmiękczonego, ale wciąż zimnego

4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka skórki z cytryny

2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

czekoladowe jajeczka

żelowe cukierki

żółta posypka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od przygotowania makowego biszkoptu do świątecznego tortu:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą formę lub tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Dno formy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Boki wyłóż odpowiedniej szerokości paskiem papieru.

W misce wymieszaj razem 3 szklanki mąki tortowej, proszek do pieczenia i sól. Dodaj skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok.

W małej misce połącz mleko i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw, aby mleko się zsiadło. Jest to podobne do przygotowywania domowej roboty maślanki.

W drugiej misce za pomocą miksera utrzyj masło i cukier na średniej prędkości. Ubijaj do uzyskania jasnej i puszystej masy przez około 3 minuty. Zeskrob boki miski i ubijaj jeszcze 20 sekund.

Miksując na niskich obrotach dodawaj po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze wymieszaj masę.

Dodaj ekstrakt z wanilii. Wymieszaj do połączenia.

Dodaj mąkę w trzech partiach, naprzemiennie z mlekiem, zaczynając i kończąc na mieszance mącznej. Mieszaj na niskich obrotach tylko do połączenia.

Dodaj mak i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i puszyste.

Przelej ciasto do formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180C, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.

Pozostaw do ostygnięcia w tortownicy na 10 do 15 minut. Następnie wyjmij na ruszt. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Pora na cytrynowy krem twarożkowy: Za pomocą miksera utrzyj masło i twarożek na gładką masę.

Dodaj wanilię, skórkę z cytryny i sok. Mieszaj do połączenia.

Stopniowo dodawaj cukier puder, dostosowując jego ilość, aż do uzyskania pożądanej słodyczy. Zeskrob boki miski. Ubijaj dalej na średniej prędkości, aż krem będzie gładki i lekko puszysty. Nie należy przesadzać z ubijaniem. W wyniku nadmiernego mieszania krem stanie się bardziej płynny, ponieważ masło i ser śmietankowy będą zbyt ciepłe i miękkie.

Złóż świąteczny tort: Ciasto przekrój poziomo na 4 krążki. Umieść jedną warstwę ciasta na talerzu do serwowania lub podstawce i nałóż około jednej szklanki cytrynowego kremu twarożkowego. Powtórz to samo z drugą warstwą ciasta i kolejnymi warstwami. Pozostałym kremem pokryj boki i wierzch tortu.

Wielkanocny tort makowy udekoruj czekoladowymi jajeczkami, żelowymi cukierkami i żółtą posypką.

Przechowuj w lodówce. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Źródło:
Rozwiń
Tort z adwokatem - idealny na święta i inne okazje!

Tort z adwokatem - idealny na święta i inne okazje!

Tort z adwokatem to idealny deser na odświętne okazje. Smakowity, niezbyt  trudny do przygotowania i pięknie prezentujący się na stole.

Składniki

Biszkopt:

3 jajka, oddzielnie żółtka i białka

szczypta soli

100 g cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

80 g mąki tortowej

30 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

3 puszki mandarynek w syropie (po 312 g) lub 2 puszki moreli

4 łyżeczki żelatyny

750 g śmietany kremówki 30% lub 36%

1 łyżeczka cukru wanilinowego 

250 ml advocaata 

1 płaska łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać cukier oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Mieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

Ciągle mieszając, dodać pojedynczo żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać. Następnie do masy dodać w 3-4 partiach mąkę. Po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24 cm, na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (z funkcją termoobieg) lub 180°C (z funkcją góra-dół). Piec przez około 40-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z blaszki, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy nożem. Następnie przekroić go w poziomie na 2 części. Jeden z blatów włożyć z powrotem do tortownicy.

Przygotować krem: mandarynki lub morele osączyć, zachowując sok. Żelatynę rozpuścić w około 1/4-1/3 szklanki gorącej wody i odstawić, żeby trochę przestygła. Następnie rozmieszać ją 4-5 łyżkami likieru adwokat i połączyć ją z pozostałym alkoholem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wymieszać. Dodać alkohol z żelatyną i wymieszać delikatnie łyżką. Odłożyć 4-5 łyżek masy śmietanowej.

Biszkopt w tortownicy nasączyć 4-6 łyżkami syropu po owocach. Nałożyć połowę masy śmietanowej na biszkopt w tortownicy i wyłożyć 1/3 owoców. Owoce przykryć pozostałą połową masy śmietanowej, która została i połową owoców. 

Całość przykryć drugim biszkoptowym blatem, nasączyć go także  syropem z owoców. Wierzch i boki tortu ozdobić pozostałą masą śmietanową i  pozostałymi owocami.

Wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.

Źródło:
Rozwiń
Wykwintny tort kawowo-morelowy

Wykwintny tort kawowo-morelowy

Tort kawowo-morelowy to propozycja dla ambitnych. Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco zachodu, ale jego smak wart jest każdej minuty poświęconej na przygotowanie smakołyku. Najlepiej przygotować go na 1-2 dni przed podaniem, smaki i aromaty się przenikną, a ciasto nieco zmięknie i nie będzie się kruszyć przy krojeniu.

Składniki

Ciasto:

400 g mąki

200 g masła

1 łyżka cukru pudru

3 żółtka

2 łyżki kwaśniej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 Masa morelowa:

1 słoik konfitury lub dżemu morelowego

1 kieliszek wódki

Krem kawowy:

250 g masła

3 żółtka

200 g cukru

2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej

Polewa:

200 g cukru pudru

1-2 łyżki gorącego mleka

1 łyżka roztopionego masła

1 łyżka koniaku

50 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz solą i posiekać z tłuszczem. Dodaj żółtka i śmietanę i szybko zagnieść.

Podzielić ciasto n a5 równych części i rozwałkować na placki o średnicy 22 cm. Każdy z nich nakłuć widelcem i upiec w temperaturze 200 st. C na złoto.

Konfiturę dokładnie zmiksować z wódką.

Żółtka na krem utrzeć z cukrem na parze i ostudzić. Kawę rozpuścić w odrobinie wody. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać po trochu kogel-mogel oraz kawę.

Wystudzone blaty posmarować masą morelową na przemian z kremem kawowym.

Cukier puder na polewę przesiać przez sitko i starannie utrzeć z masłem, mlekiem i koniakiem. Polewą polać wierzch ciasta. posypać migdałami.

Źródło:
Rozwiń
Egipski tort migdałowy: słodki i pyszny. Palce lizać!

Egipski tort migdałowy: słodki i pyszny. Palce lizać!

Egipski tort migdałowy jest słodki i pyszny. Po prostu palce lizać! Delikatne ciasto orzechowe przełożone pysznym kremem cukierniczym to prawdziwe arcydzieło. A przecież tak łatwo go zrobić!

Składniki

Na placki:

9 białek kurzych jaj

7,5 łyżki cukru

1,5 łyżki mąki

150 g mielonych migdałów

Na krem:

10 żółtek kurzych jaj

10 łyżek cukru

5 łyżek mąki

2 opakowania cukru wanilinowego

350 ml mleka

170 g masła

Na krem z karmelem i płatkami migdałowymi:

350 ml śmietany 30% tłuszczu

200 g cukru

120 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zaczynamy od kremu: miksujemy żółtka z cukrem, mąką, cukrem wanilinowym i mlekiem.

Mieszaninę podgrzewamy, cały czas mieszając i doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko płyn zacznie się podnosić, zdjąć z ognia i jeszcze 2 minuty mieszać. Ostudzić.

Gdy masa ostygnie, dodać do niej masło pokrojone na kawałki i ubić razem na puszysty krem.

W czasie gdy krem stygnie, zajmujemy się plackami. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż stanie się lśniąca.

Do ubitej piany dodajemy mąkę i zmielone migdały, mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.

Na papierze do pieczenia rysujemy trzy koła. I za pomocą rękawa cukierniczego zapełniamy je masą.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Teraz pora na krem z karmelem i migdałami. Cukier stopić na patelni, lekko go karmelizując, gdy osiągnie kolor miodu, zdjąć go i wylać cienką warstwę na papier do pieczenia. Gdy ostygnie, przykryć drugą warstwą papieru i za pomocą wałka pokruszyć bardzo drobno.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

Śmietanę ubić, dodać do niej pokruszony karmel i uprażone migdały.

Na każdy placek ciasta nałożyć 1/3 kremu oraz cienką warstwę kremu z karmelem. Powtarzamy to jeszcze dwukrotnie.

Tort posmarować z wierzchu kremem z karmelem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Odstawić na 1 godzinę, a następnie delektować się z filiżanką kawy.

Źródło:
Rozwiń
Wystrzałowy tort "Spróchniały pieniek": przepis na ukraińskie ciasto z kremem

Wystrzałowy tort "Spróchniały pieniek": przepis na ukraińskie ciasto z kremem

"Spróchniały pieniek” to zabawny tort noworoczny, przysmak współczesnej kuchni ukraińskiej. Nazwa wywodzi się ludowych wierzeń, że starego roku, niczym od starego spróchniałego pieńka, należy się odciąć. Pyszny tort z czekoladowym kremem jest efektowny, a niezbyt skomplikowany. Oto przepis na ukraińskie ciasto z kremem na Nowy Rok!

Składniki

Biszkopt:

5 jajek rozmiar M

70 g cukru

70 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego

50 g mąki pszennej

Krem:

250 g serka ricotta

150 g serka mascarpone

110 g cukru pudru

50 ml mleka

30 g kakao

Dekoracja:

120 g gorzkiej czekolady

50 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka wybić ze skorupek, białka oddzielić od żółtek.

Białka ubić ze szczyptą soli do momentu uzyskania miękkich szczytów.

Nadal ubijając dodać cukier, olej i po jednym żółtku oraz po jednej łyżce mąki.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 200°C. Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i odwrócić, pozostawić do całkowitego ostygnięcia przykryty pergaminem na którym się piekł.

Pora na krem: kakao wymieszać z cukrem pudrem. Dodać mleko i ponownie wymieszać.

Ubić razem mascarpone i ricottę. Dodać kakao z mlekiem i dobrze ubić razem.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. 

Czekoladę rozprowadzić na pergaminie cienką warstwą. Zwinąć w rulon i wstawić do zamrażalnika na 10 minut.

Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia, pokroić w na 5 pasów po 6-6,5 cm.

Odłożyć 1/3 kremu, resztą posmarować paski biszkoptu.

Zwinąć w rulon pierwszy pasek biszkoptu i postawić na sztorc na paterze. Do końcówki zwiniętego biszkoptu dołożyć kolejny pas posmarowany kremem i dalej nawijać rulon. To samo zrobić z pozostałymi kawałkami biszkoptu. Boki i wierzch tak powstałego rulonu posmarować pozostałym kremem.

Wyjąć z zamrażalnika czekoladowy rulon, rozwinąć go z pergaminu. W trakcie rozwijania czekolada połamie się na długie półokrągłe kawałki. Tymi kawałkami ozdobić boki tortu, aby uzyskać efekt spękanej kory.

Stopić białą czekoladę i ozdobić nią wierzch tortu tworząc okręgi na podobieństwo rysunku słojów drzewa.

Gotowy tort wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Podawać lekko oprószony cukrem pudrem.

Źródło:
Rozwiń
Tort czekoladowy ze śmietanką rumową

Tort czekoladowy ze śmietanką rumową

Tort czekoladowy ze śmietanką rumową to przepis bardzo prosty. Wymaga jednak starannego wykonania i cierpliwości. Gdy raz nam się uda - stanie się naszym ulubionym deserem!

Składniki

3/4 l śmietanki kremówki

cukier waniliowy

250 g cukru

60 ml brązowego rumu

4 łyżeczki żelatyny

4-5 łyżeczek galaretki z czarnych porzeczek

biszkopt z dodatkiem 50 g ciemnego kakao (według przepisu na tradycyjny biszkopt)

czekolada deserowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Biszkopt przyrządzamy identycznie jak tradycyjny. Kakao dodajemy do masy jajecznej razem z przesiewaną mąką.

Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na trzy krążki.

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, następnie lekko podgrzewamy i rozpuszczamy, po czym dodajemy rum.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i łączymy z żelatyną.

Dwa krążki ciasta smarujemy lekko podgrzaną galaretką porzeczkową i 3/4 kremu z bitej śmietany.

Składamy nakrywając trzecim krążkiem. Resztą kremu śmietanowego posmarować wierzch.

Wsadzić tort do schłodzenia na 2 godziny.

Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Źródło:
Rozwiń
Powrót
Tort sycylijski
Tort makowy z kremem cytrynowym: sprawdzony przepis na Wielkanoc
Tort z adwokatem - idealny na święta i inne okazje!
Wykwintny tort kawowo-morelowy
Egipski tort migdałowy: słodki i pyszny. Palce lizać!
Wystrzałowy tort Spróchniały pieniek: przepis na ukraińskie ciasto z kremem na Nowy Rok
Tort czekoladowy ze śmietanką rumową
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email