Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Najbardziej śmierdzące przysmaki świata

Najbardziej śmierdzące przysmaki świata

Oto 7 niezwykle śmierdzących przysmaków świata. Ich smak rekompensuje wszelkie niedogodności. 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Munster - śmierdzący ser o niebiańskim smaku

Munster - śmierdzący ser o niebiańskim smaku

Munster - ser pleśniowy z pomarańczową skórką - wytwarzany jest w Wogezach. Zanim trafi do sprzedaży dojrzewa przez 3 miesiące w specjalnej atmosferze, regularnie płukany w solance. Dojrzały ser rozsiewa woń typową dla grzybów rozkładających białko... 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Munster z miodem i orzechami to deser doskonały

Munster z miodem i orzechami to deser doskonały

Niektóry jego woń przypomina smród zaatakowanych grzybicą stóp... Jednak jeśli odrzucicie wszelkie uprzedzenia Munster odwdzięczy się wam rozkosznym smakiem, który atakuje zmysły i upaja do nieprzytomności. Najlepiej jeść go na deser z kapką miodu i orzechami włoskimi. 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Petai - parkia wspaniała

Petai - parkia wspaniała

Petai to tajlandzki gatunek rośliny strączkowej z rodziny bobowatych. Jej długie strączki zawierają duże nasiona o wysokiej wartości odżywczej. Przy najmniejszym poruszeniu nasiona wydzielają ostrą woń karbidu, albo jak kto woli przetrawionego czosnku. 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Petai smażone z wieprzowiną

Petai smażone z wieprzowiną

Cuchnącą krzyżówkę ni to groszku, ni to bobu, smaży się razem z wieprzowiną i podaje w wykwintnych tajskich restauracjach. 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Śmierdzące tofu z Tajwanu

Śmierdzące tofu z Tajwanu

W Tajwanie świeże tofu moczy się tygodniami w płynie ze sfermentowanego mleka, mięsa, warzyw i owoców morza. Gdy kostki sojowe całkowicie skisną smaży je się z warzywami. Zapach jednak nie znika... 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Smażone śmierdzące tofu - tajwański przysmak

Smażone śmierdzące tofu - tajwański przysmak

Śmierdzące tofu nawet po smażeniu i dodaniu przypraw wydziela zapierający dech w piersiach smród zgnilizny. 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Chińskie jajko stuletnie

Chińskie jajko stuletnie

Chińskie „jajko stuletnie” zwane pitan, bo o nim mowa, wcale nie ma stu lat. To zazwyczaj kacze jajo (rzadziej kurze) fermentowane od dwóch tygodni do trzech miesięcy. Z mieszaniny wapna, słomy ryżowej, soli i naparu z herbaty przygotowuje się papkę, którą szczelnie okleja się kaczy dar życia. Żółtko, im dłużej przetrzymywane w tym kompresie, zmienia barwę od niebieskiej, przez malachitową zieleń, do głębokiej czerni włącznie.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jajko stuletnie - przystawka  w stylu chińskim

Jajko stuletnie - przystawka w stylu chińskim

„Jajko stuletnie” silnie pachnie amoniakiem, drażniąc nos, lecz smakuje fantastycznie. Jego gąbczasto-galaretowata konsystencja ustępuje miękko pod zębami, odkrywając swój największy walor – słony, uderzający w podniebienie smak, który uzależnia.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Lutfisk - norweski dorsz mydlany

Lutfisk - norweski dorsz mydlany

Lutfisk czyli dorsz norweski zwany „rybą mydlaną” jest najpierw solony i suszony na wietrze, potem moczony w wodzie, a na koniec poddany ługowaniu węglanem potasu, dzięki czemu zamienia swoją konsystencję na mydlaną. Smakuje wybornie, ale śmierdzi „wietrzonym trupem”.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Dorsz mydlany - norweskie danie narodowe

Dorsz mydlany - norweskie danie narodowe

W Norwegii lutfisk był kiedyś daniem typowym dla kuchni chłopskiej, jedzonym podczas długich zim. Dzisiaj lutfisk uświetnia rodzinne uroczystości i traktowany jest jak dobro narodowe. Mydlanego dorsza podaje się z zielonym groszkiem, smażonym wędzonym boczkiem i zielonym koprem.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Surstromming - szwedzki przysmak

Surstromming - szwedzki przysmak

Surstromming znaczy dosłownie „kiszone śledzie”. Z tym szwedzkim przysmakiem ze sfermentowanych śledzi bałtyckich należy obchodzić się ze szczególną ostrożnością.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Apetyczna przekąska ze śledziami Surstromming

Apetyczna przekąska ze śledziami Surstromming

Surstromming wygląda szalenie apetycznie, ale wystarczy zdjąć na chwilę klamerkę z nosa… Tak, ten zapach zgniłej ryby połączony z kwaśnym odorem dawno nieopróżnianego śmietnika trudno pomylić z jakimkolwiek innym. 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Durian - owoc o dziwnym aromacie

Durian - owoc o dziwnym aromacie

Durian to pyszny owoc egzotyczny wydzielający przerażającą woń przepoconych skarpetek, zepsutego mięsa i smażonej cebuli wymieszanych razem.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Deser z owocu durianu

Deser z owocu durianu

Smak durianu przypomina waniliowy krem jajeczny wymieszany z głębokim smakiem dojrzałego sera pleśniowego. Niewątpliwie deser przygotowany z durianu jest tylko dla odważnych. 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Najbardziej śmierdzące przysmaki świata
Munster - śmierdzący ser o niebiańskim smaku
Munster z miodem i orzechami to deser doskonały
Petai - parkia wspaniała
Petai smażone z wieprzowiną
Śmierdzące tofu z Tajwanu
Smażone śmierdzące tofu - tajwański przysmak
Chińskie jajko stuletnie
Jajko stuletnie - przystawka  w stylu chińskim
Lutfisk - norweski dorsz mydlany
Dorsz mydlany - norweskie danie narodowe
Surstromming - szwedzki przysmak
Apetyczna przekąska ze śledziami Surstromming
Durian - owoc o dziwnym aromacie
Deser z owocu durianu
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email