
Najbardziej śmierdzące przysmaki świata
Oto 7 niezwykle śmierdzących przysmaków świata. Ich smak rekompensuje wszelkie niedogodności.
Źródło: Shutterstock

Munster - śmierdzący ser o niebiańskim smaku
Munster - ser pleśniowy z pomarańczową skórką - wytwarzany jest w Wogezach. Zanim trafi do sprzedaży dojrzewa przez 3 miesiące w specjalnej atmosferze, regularnie płukany w solance. Dojrzały ser rozsiewa woń typową dla grzybów rozkładających białko...
Źródło: Shutterstock

Munster z miodem i orzechami to deser doskonały
Niektóry jego woń przypomina smród zaatakowanych grzybicą stóp... Jednak jeśli odrzucicie wszelkie uprzedzenia Munster odwdzięczy się wam rozkosznym smakiem, który atakuje zmysły i upaja do nieprzytomności. Najlepiej jeść go na deser z kapką miodu i orzechami włoskimi.
Źródło: Shutterstock

Petai - parkia wspaniała
Petai to tajlandzki gatunek rośliny strączkowej z rodziny bobowatych. Jej długie strączki zawierają duże nasiona o wysokiej wartości odżywczej. Przy najmniejszym poruszeniu nasiona wydzielają ostrą woń karbidu, albo jak kto woli przetrawionego czosnku.
Źródło: Shutterstock

Petai smażone z wieprzowiną
Cuchnącą krzyżówkę ni to groszku, ni to bobu, smaży się razem z wieprzowiną i podaje w wykwintnych tajskich restauracjach.
Źródło: Shutterstock

Śmierdzące tofu z Tajwanu
W Tajwanie świeże tofu moczy się tygodniami w płynie ze sfermentowanego mleka, mięsa, warzyw i owoców morza. Gdy kostki sojowe całkowicie skisną smaży je się z warzywami. Zapach jednak nie znika...
Źródło: Shutterstock

Smażone śmierdzące tofu - tajwański przysmak
Śmierdzące tofu nawet po smażeniu i dodaniu przypraw wydziela zapierający dech w piersiach smród zgnilizny.
Źródło: Shutterstock

Chińskie jajko stuletnie
Chińskie „jajko stuletnie” zwane pitan, bo o nim mowa, wcale nie ma stu lat. To zazwyczaj kacze jajo (rzadziej kurze) fermentowane od dwóch tygodni do trzech miesięcy. Z mieszaniny wapna, słomy ryżowej, soli i naparu z herbaty przygotowuje się papkę, którą szczelnie okleja się kaczy dar życia. Żółtko, im dłużej przetrzymywane w tym kompresie, zmienia barwę od niebieskiej, przez malachitową zieleń, do głębokiej czerni włącznie.
Źródło: Shutterstock

Jajko stuletnie - przystawka w stylu chińskim
„Jajko stuletnie” silnie pachnie amoniakiem, drażniąc nos, lecz smakuje fantastycznie. Jego gąbczasto-galaretowata konsystencja ustępuje miękko pod zębami, odkrywając swój największy walor – słony, uderzający w podniebienie smak, który uzależnia.
Źródło: Shutterstock

Lutfisk - norweski dorsz mydlany
Lutfisk czyli dorsz norweski zwany „rybą mydlaną” jest najpierw solony i suszony na wietrze, potem moczony w wodzie, a na koniec poddany ługowaniu węglanem potasu, dzięki czemu zamienia swoją konsystencję na mydlaną. Smakuje wybornie, ale śmierdzi „wietrzonym trupem”.
Źródło: Shutterstock

Dorsz mydlany - norweskie danie narodowe
W Norwegii lutfisk był kiedyś daniem typowym dla kuchni chłopskiej, jedzonym podczas długich zim. Dzisiaj lutfisk uświetnia rodzinne uroczystości i traktowany jest jak dobro narodowe. Mydlanego dorsza podaje się z zielonym groszkiem, smażonym wędzonym boczkiem i zielonym koprem.
Źródło: Shutterstock

Surstromming - szwedzki przysmak
Surstromming znaczy dosłownie „kiszone śledzie”. Z tym szwedzkim przysmakiem ze sfermentowanych śledzi bałtyckich należy obchodzić się ze szczególną ostrożnością.
Źródło: Shutterstock

Apetyczna przekąska ze śledziami Surstromming
Surstromming wygląda szalenie apetycznie, ale wystarczy zdjąć na chwilę klamerkę z nosa… Tak, ten zapach zgniłej ryby połączony z kwaśnym odorem dawno nieopróżnianego śmietnika trudno pomylić z jakimkolwiek innym.
Źródło: Shutterstock

Durian - owoc o dziwnym aromacie
Durian to pyszny owoc egzotyczny wydzielający przerażającą woń przepoconych skarpetek, zepsutego mięsa i smażonej cebuli wymieszanych razem.
Źródło: Archiwum serwisu

Deser z owocu durianu
Smak durianu przypomina waniliowy krem jajeczny wymieszany z głębokim smakiem dojrzałego sera pleśniowego. Niewątpliwie deser przygotowany z durianu jest tylko dla odważnych.
Źródło: Shutterstock
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...