Przyprawy dookoła świata! Nowość KNORR
Tymianek z Polski
Zasmakuj w tradycji!
Orzeźwiający aromat oraz lekko pikantny smak – tym charakteryzuje się tymianek prosto z polskich pól. Doskonale zadomowił się on w umiarkowanym, europejskim klimacie. Zalety przyprawy doceniamy bowiem w naszej kuchni już od czasów samej królowej Bony. Tymianek nada każdej potrawie intensywny oraz niezwykle wyrazisty smak. Przyprawa stanowi znakomity dodatek do wielu rodzimych potraw: mięs, kiełbas, dań rybnych i tych z wykorzystaniem roślin strączkowych. Jego towarzystwo uwielbia polski bigos, pierogi czy kiszone ogórki.
foto: mat. prasowe Knorr
Cebula z USA
Bulwa z charakterem!
Znana na całym świecie. Niezastąpiona. Cebula uprawiana na przepełnionych słońcem amerykańskich farmach nada każdej potrawie charakterystyczny smak oraz intensywny zapach. Wyjątkowo uniwersalna. Doskonała zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych.
foto: mat. prasowe Knorr
Gorczyca z Kanady
Kanadyjski chłód w każdym ziarenku!
Gorczyca to przyprawa słynąca z niezwykle wyrazistego, ostrego smaku. Roślina ta przepada za zimnem, dlatego też tak znakomicie odnajduje się w chłodnych zakątkach Kanady. Warto używać jej jako dodatku do marynat, sosów, tłustych mięs i wędlin. Ziarna przyprawy równie idealnie czują się w towarzystwie kiszonych ogórków, kapusty oraz grzybów.
foto: mat. prasowe Knorr
Goździki z Indonezji
Słodko-cierpkie pączki
W Indonezji już od ponad 2 tysięcy lat rosną drzewa goździkowe. To ich cennym darem są cudowanie aromatyczne, słodko-cierpkie goździki. W rzeczywistości to różowe nieotwarte pączki tych roślin. Dobrze znany nam wygląd osiągają w wyniku suszenia, które czyni ich smak tak intensywnym. W Europie goździki podkreślały smak dań już w średniowieczu. Dziś są dodatkiem zarówno do słodkich wypieków i obowiązkowo bożonarodzeniowego kompotu, jak i soczystych szynek, pieczeni, aromatycznych sosów oraz marynat. Ich smak jest tak charakterystyczny, że od razu rozpoznamy, iż nieźle w daniu zamieszały!
foto: mat. prasowe Knorr
Cynamon z Wietnamu
Aromat godny mistrzów kuchni!
Cynamon pozyskiwany jest z kory cynamonowców rosnących m.in. na górzystych terenach Wietnamu. Przyprawę charakteryzuje lekko słodki smak i aromat. Trudno wyobrazić sobie bez niej szarlotkę czy ryż z jabłkami! Nada charakterystyczny słodkawy posmak także daniom mięsnym, przede wszystkim z jagnięciny, baraniny oraz wieprzowiny.
foto: mat. prasowe Knorr
Kurkuma z Indii
Indyjskie złoto na talerzu!
Kurkuma z Indii to gwarancja harmonijnego smaku, doskonałej złocistej barwy i aromatycznego zapachu. Upodobała sobie bowiem tamtejszy tropikalny klimat. Pozyskuje się ją z ostryżu długiego, rośliny dziko rosnącej w Indiach. Doceniając charakterystyczny kolor kurkumy, jej wkład w narodową kuchnię, a także tradycję, według której przypisywano jej nadzwyczajne właściwości przynoszące szczęście, w tym kraju nazywa się ją „złotem”. Kurkuma nada potrawom smak kuchni Dalekiego Wschodu – znakomita do mięs, zup, a także ryb. Oto prawdziwy Orient na talerzu!
foto: mat. prasowe Knorr
Papryka słodka z Hiszpanii
Wyrazisty smak z hiszpańskiej ziemi!
Słodka papryka z Hiszpanii charakteryzuje się wyjątkowym, wyrazistym smakiem i doskonałym aromatem. Wzrasta bowiem na żyznych glebach i dojrzewa w pełnym słońcu Półwyspu Iberyjskiego. Hiszpańskie gospodarstwa są idealnym miejscem jej uprawy. Papryka słodka z Hiszpanii wyśmienicie podkreśla smak zup i potraw mięsnych, jest także składnikiem marynat.
foto: mat. prasowe Knorr
Rozmaryn z Maroko
O mój rozmarynie!
Rozmaryn z Maroko cechuje intensywny, urzekający aromat. Dojrzewając w gorącym klimacie Afryki Północnej, osiąga pełnię smaku. Od wieków jest symbolem miłości, piękna, ale też niezwykle cenionym dodatkiem w wielu kuchniach świata. Wzbogaca dania mięsne, zarówno jagnięcinę, cielęcinę, wieprzowinę, wołowinę, jak i drób. Znakomicie czuje się w zupach, sosach, sałatkach. Do ryb? Także niezastąpiony!
foto: mat. prasowe Knorr
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...