Tymianek z Polski

Tymianek z Polski

Zasmakuj w tradycji! Orzeźwiający aromat oraz lekko pikantny smak – tym charakteryzuje się tymianek prosto z polskich pól. Doskonale zadomowił się on w umiarkowanym, europejskim klimacie. Zalety przyprawy doceniamy bowiem w naszej kuchni już od czasów samej królowej Bony. Tymianek nada każdej potrawie intensywny oraz niezwykle wyrazisty smak. Przyprawa stanowi znakomity dodatek do wielu rodzimych potraw: mięs, kiełbas, dań rybnych i tych z wykorzystaniem roślin strączkowych. Jego towarzystwo uwielbia polski bigos, pierogi czy kiszone ogórki.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Cebula z USA

Cebula z USA

Bulwa z charakterem! Znana na całym świecie. Niezastąpiona. Cebula uprawiana na przepełnionych słońcem amerykańskich farmach nada każdej potrawie charakterystyczny smak oraz intensywny zapach. Wyjątkowo uniwersalna. Doskonała zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Gorczyca z Kanady

Gorczyca z Kanady

Kanadyjski chłód w każdym ziarenku! Gorczyca to przyprawa słynąca z niezwykle wyrazistego, ostrego smaku. Roślina ta przepada za zimnem, dlatego też tak znakomicie odnajduje się w chłodnych zakątkach Kanady. Warto używać jej jako dodatku do marynat, sosów, tłustych mięs i wędlin. Ziarna przyprawy równie idealnie czują się w towarzystwie kiszonych ogórków, kapusty oraz grzybów.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Goździki z Indonezji

Goździki z Indonezji

Słodko-cierpkie pączki W Indonezji już od ponad 2 tysięcy lat rosną drzewa goździkowe. To ich cennym darem są cudowanie aromatyczne, słodko-cierpkie goździki. W rzeczywistości to różowe nieotwarte pączki tych roślin. Dobrze znany nam wygląd osiągają w wyniku suszenia, które czyni ich smak tak intensywnym. W Europie goździki podkreślały smak dań już w średniowieczu. Dziś są dodatkiem zarówno do słodkich wypieków i obowiązkowo bożonarodzeniowego kompotu, jak i soczystych szynek, pieczeni, aromatycznych sosów oraz marynat. Ich smak jest tak charakterystyczny, że od razu rozpoznamy, iż nieźle w daniu zamieszały!
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Cynamon z Wietnamu

Cynamon z Wietnamu

Aromat godny mistrzów kuchni! Cynamon pozyskiwany jest z kory cynamonowców rosnących m.in. na górzystych terenach Wietnamu. Przyprawę charakteryzuje lekko słodki smak i aromat. Trudno wyobrazić sobie bez niej szarlotkę czy ryż z jabłkami! Nada charakterystyczny słodkawy posmak także daniom mięsnym, przede wszystkim z jagnięciny, baraniny oraz wieprzowiny.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Kurkuma z Indii

Kurkuma z Indii

Indyjskie złoto na talerzu! Kurkuma z Indii to gwarancja harmonijnego smaku, doskonałej złocistej barwy i aromatycznego zapachu. Upodobała sobie bowiem tamtejszy tropikalny klimat. Pozyskuje się ją z ostryżu długiego, rośliny dziko rosnącej w Indiach. Doceniając charakterystyczny kolor kurkumy, jej wkład w narodową kuchnię, a także tradycję, według której przypisywano jej nadzwyczajne właściwości przynoszące szczęście, w tym kraju nazywa się ją „złotem”. Kurkuma nada potrawom smak kuchni Dalekiego Wschodu – znakomita do mięs, zup, a także ryb. Oto prawdziwy Orient na talerzu!
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Papryka słodka z Hiszpanii

Papryka słodka z Hiszpanii

Wyrazisty smak z hiszpańskiej ziemi! Słodka papryka z Hiszpanii charakteryzuje się wyjątkowym, wyrazistym smakiem i doskonałym aromatem. Wzrasta bowiem na żyznych glebach i dojrzewa w pełnym słońcu Półwyspu Iberyjskiego. Hiszpańskie gospodarstwa są idealnym miejscem jej uprawy. Papryka słodka z Hiszpanii wyśmienicie podkreśla smak zup i potraw mięsnych, jest także składnikiem marynat.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Rozmaryn z Maroko

Rozmaryn z Maroko

O mój rozmarynie! Rozmaryn z Maroko cechuje intensywny, urzekający aromat. Dojrzewając w gorącym klimacie Afryki Północnej, osiąga pełnię smaku. Od wieków jest symbolem miłości, piękna, ale też niezwykle cenionym dodatkiem w wielu kuchniach świata. Wzbogaca dania mięsne, zarówno jagnięcinę, cielęcinę, wieprzowinę, wołowinę, jak i drób. Znakomicie czuje się w zupach, sosach, sałatkach. Do ryb? Także niezastąpiony!
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Tymianek z Polski
Cebula z USA
Gorczyca z Kanady
Goździki z Indonezji
Cynamon z Wietnamu
Kurkuma z Indii
Papryka słodka z Hiszpanii
Rozmaryn z Maroko
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email