Kulinarne trendy 2022
Jakie trendy zwyciężą w 2022 roku? Uważni obserwatorzy rynku są zgodni będziemy jeść bardziej świadomie. Pandemia naruszyła równowagę, którą próbujemy odzyskać poprzez uważność i dbałość o to co jemy i pijemy.
Fleksitarianizm
Analitycy rynku produtków spożywczych dostrzegli, że w roku 2021 umocnił się ruch fleksitarian - ludzi świadomi ograniczających spożycie miesa na rzecz warzyw i nabiału. Główne hasło fleksistarian to "mniej mięsa, więcej warzyw". Fleksitarianie nie są gotowi całkowicie zrezygnować z mięsa. Jednak jedzą go rzadziej i częściej sięgają po lepsze gatunki mięsa zwierząt hodowlanych oraz ryb. W roku 2021 zaobserwowano gwałtowny wzrost sprzedaży żywności roślinnej naśladującej smakiem i teskturą mięso. Wzrosło również spożycie nabiału oraz jego roślinnych zamienników. Nadal rośnie zapotrzebowania na najwyższej jakości mięso, nabiał i jajka.
Częściej kupowaliśmy drób i jaja z chowu na wolnym wybiegu. W trosce o dobrostan zwierząd i środowisko naturalne świadomie wybieramy produkty o wyższej jakości.
Śniadanie na wypasie
Pandemia zmusiła nas do pracy w domu. Praca w domu spowodowała zmianę nawyków konsumentów związanych z zakupami artykułów spożywczych – a ponieważ wielu z nich wciąż nie wróciło do pracy w pełnym wymiarze godzin, zrezygnowanie z dojazdów oznacza, że więcej konsumentów ma czas na spokojne śniadanie. Podczas pierwszego lockdownu, jedno z badań wykazało, że wzrosło spożycie jajek, a Polacy przyznali się, że częściej jedzą na śniadanie jajka. W ogóle częściej jedzą śniadania, z których często wcześniej rezygnowali. Zatem ten trend miejmy nadzieję się utrzyma. W 2022 roku będziemy nadal jeść śniadania i to obfite.
Grzyby
Grzyby bogate w aktywne składniki odżywcze nie są niczym nowym w kategorii superfood. Jednak przyszłość należy właśnie d onich. Nie tylko rośnie spożycie zwykłych grzybów hodowlanych, ale można je znaleźć w coraz bardziej nieoczekiwanych produktach spożywczych. Proszek grzybowy nadaje wyrazistego smaku alternatywnemu mięsu. Jak wiadomo, grzyby bogate są białka egzogenne. Dodatek soplówki jeżowatej podnosi funkcjonalność takich napojów, jak kawa, czy kakao. Ten niepozorny grzyb wspiera zdrowie psychiczne i układ nerwowy dzięki wysokiej koncentracji beta-glukanów, polisacharydów, przeciwutleniaczy i innych substancji czynnych. A tego potrzebujemy, jak nigdy dotąd.
Butelkowane koktajle i smoothies
Wygodne, niedrogie i smaczne — nie ma nic, czego nie można nie kochać w gotowych koktajlach butelkowanych dostępnych obecnie na rynku. Bez względu na to, czy są sprzedawane w jednoporcjowych opakowaniach gotowych do picia, czy w większych butelkach dla całej rodziny, po prostu rządzą. Gotowe koktajle stały się napojami premium. Ich skład jest stale monitorwany. Mają krótki termin przydatności do spożycia i niewiele konserwantów. Warzywne i owocowe koktajle, funkcjonalne smoothies z nieoczekiwanymi dodatkami superfoods to wiodący trend wśród napoj w 2022 roku.
Ciasta deserowe bez pieczenia
Jednym z odważnych trendów 2021 roku, który z pewnością będzie kontynuowany w 2022 są ciasta bez pieczenia. Już rok 2020 spowodował, że zaczęliśmy szukać deserów na pocieszenie, na osłodzenie samotności w czasach izoloacji. Teraz ten trend przyspieszył. Chcemy pocieszać się słodkościami, ale nie chcemy poświęcić temu zbyt wiele czasu. Stąd niezwykły boom na przepisy i patenty słodkości, które można przygotować w kilkanaście minut i to z gotowych półproduktów.
Orientalne smaki
Wciąż rośnie zainteresowanie kuchnią Dalekiego Wschodu. Nie tylko częściej zamawiamy japońskie, wietnamskie, czy chińskie dania, ale chcętnie kupujemy produkty spożywcze z kuchni orientalnych i gotujemy w domu. Naśladowanie zdrowego odżywiania mieszkańców Azji jest ze wszech miar pożądane. Jak się okazuje długowieczność silnie związana z jest dietą typową dla mieszkańców Wysp Japońskich i Azji Środkowej.
Bliski Wschód
Kuchnia krajów Lewantu: turecka, arabska, izraelska staje się coraz popularniejsza. Rozkochaliśmy się nie tylko w szaszłykach, kebabach i szaormach, ale uwielbiamy przygotowane na lewantyński sposób potrawy warzywne. Takie produkty jak ser feta, ciasto filo, melasa z granatów, czy przyprawy typowe dla tego regionu stają się coraz bardziej popularne. Może to z tęsknoty za wakacjami na Tureckim Wybrzeżu, a może z ciekawości? Jedno jest pewne, lubimy jeść różnorodnie i wcale nie zamierzamy się zmieniać.
CBD z konopii
Produkty spożywcze z konopii siewnej, a szczególnie kannabidiol CBD, zawojowały rynek odżywek i żywności funkcjonalnej. CBD choć jest kannabinoidem pozyskwianych z konopii (marihuany) nie ma odurzającego działania psychoaktywnego. Za to wspiera układ odpornościowy i nerwowy. Spożywanie CBD w napojach i odżywkach wpływa na większą wydolność, szybszą regenerację oraz poprawę pracy wszystkich organów w ciele. Olejki i ekstrakty CBD można dodawać do herbaty lub kawy. Z powodu zwiększonego popytu produkty te potaniały w ostatnim roku. Można je kupić legalnie w specjalistycznych sklepach zielarskich oraz aptekach.
Roślinne alternatywy mleka
Roślinne alternatywy mleka krowiego robią furorę. Wiemy, że nie zastąpią prawdziwego mleka. Nie muszą. Są doskonałą bazą do koktajli. Można je też pić samodzielnie. Dostarczają wielu cennych składników, dobrze nawadaniają i są smaczne. Do znanego od starożytności mleka migdałowego, dołączył napoje owsiane, ryżowe, słonecznikowe, orzechowe oraz ostatni krzyk mody napój ziemniaczany. Czy się przyjmie mleczny napój z kartofli? Rok 2022 nam to pokaże.
Pikantne przyprawy
Ostre przyprawy nie tylko podkręcają nasz metabolizm, stymulują układ odpornościowy, ale także poprawiają humor. Analitycy upatrują wzrost zainteresowania konsumentów pikantnymi przyprawami w próbie ochrony organizmu przed zachorowaniem... Ale my dobrze wiemy, że życie bez odrobiny pieprzu byłoby nieznośnie nudne. Ta tendencja bardzo nam się podoba i mamy nadzieję, że rok 2022 będzie może mniej ekstramalny w wydarzenia, ale za to bardziej pikantny na talerzu. Czego nieustannie życzymy sobie i Wam! Do siego 2022!