Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Klopsy fasolowe z sosem pomidorowym: pyszne i obfite danie bezmięsne

Klopsy fasolowe z sosem pomidorowym: pyszne i obfite danie bezmięsne

Źródło: Archiwum serwisu
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Klopsy fasolowe: krok po kroku

Klopsy fasolowe: krok po kroku

Fasolę rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Fasola nie powinna być zbyt dokładnie rozdrobniona.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Klopsy fasolowe: krok po kroku

Klopsy fasolowe: krok po kroku

1 puszka białej fasoli 1 puszka czarnej fasoli 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki nasion słonecznika, namoczonych we wrzątku 150 g pieczarek, startych na tarce 1 cebula, drobno posiekana 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego lub kminku mielonego 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych, suszonych drożdży odżywczych sól do smaku (opcjonalnie, bo ugotowana fasola jest solona)
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Klopsy fasolowe: krok po kroku

Klopsy fasolowe: krok po kroku

Do rozgniecionej fasoli dodać zmiksowane płatki owsiane i namoczone wcześniej zmiksowane nasiona słonecznika oraz wszystkie przyprawy i nieaktywne drożdże. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać tartej bułki. 
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Klopsy fasolowe: krok po kroku

Klopsy fasolowe: krok po kroku

Z masy uformować kulki wielkości piłeczki golfowej. 
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Klopsy fasolowe: krok po kroku

Klopsy fasolowe: krok po kroku

Jak widać na zdjęciu nie wyszły mi zbyt równe, ale nie miało to wpływu na smak. 
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Klopsy fasolowe: krok po kroku

Klopsy fasolowe: krok po kroku

Każdy klopsik za pomocą pędzla posmarować olejem. 
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Klopsy fasolowe: krok po kroku

Klopsy fasolowe: krok po kroku

Wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut w 180°C z termoobiegiem.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Klopsy fasolowe z sosem pomidorowym: pyszne i obfite danie bezmięsne
Klopsy fasolowe: krok po kroku
Klopsy fasolowe: krok po kroku
Klopsy fasolowe: krok po kroku
Klopsy fasolowe: krok po kroku
Klopsy fasolowe: krok po kroku
Klopsy fasolowe: krok po kroku
Klopsy fasolowe: krok po kroku
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email