Karp pieczony w całości: przepis na dietetyczną wersję karpia
Karp pieczony w całości to niezwykle efektowne danie. Pięknie prezentuje się na półmisku i doskonale smakuje. Porcja o wadze 100 g ma zaledwie 110 kcal, podczas gdy porcja panierowanego i smażonego karpia to aż 270 kcal.
Źródło:
Rozwiń
Karp pieczony w całości: przepis na dietetyczną wersję karpia
Potrzebne będzie:
1,8-2,2 kg karpia z głową, wypatroszonego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki soli
6-9 cienkich plasterków cytryny
1 łyżeczka pieprzu
folia aluminiowa do pieczenia
Źródło:
Rozwiń
Karp pieczony w całości: przepis na dietetyczną wersję karpia
Karpia dobrze umyć pod bieżącą wodą z resztek śluzu, łusek i krwi.
Ułożyć na blasze lub w brytfannie wyłożonej folią aluminiową.
Wnętrze tuszki rybiej skropić obficie sokiem z cytryny. Posolić wnętrze ryby oraz skórę. Pozostawić na 10 minut.
Źródło:
Rozwiń
Karp pieczony w całości: przepis na dietetyczną wersję karpia
Do brzuszka ryby włożyć plasterki cytryny i przyprawić pieprzem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45-50 minut w temperaturze 180°C.