Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Tatar z surowym żółtkiem

Tatar z surowym żółtkiem

Każdego roku tysiące ludzi zapada na SALMONELLOZĘ. Źródłem zakażenia są potrawy zawierające surowe jajko skażone bakteriami Salmonelli. Główna przyczyna zakażeń to nieprzestrzeganie zaleceń sanitarnych przy produkcji żywności.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Niepozorna sałatka jarzynowa może być potencjalnym źródłem uporczywej biegunki wywołanej przez bakterie Shigella, Campylobacter, Esherichia coli, Clostridium dificile. Nieleczona prowadzi do śmierci. Główną przyczyną zatruć w Polsce jest niedostateczna higiena rąk po skorzystaniu z toalety...
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Twaróg

Twaróg

Nabiał pochodzący od mleka zakażonych zwierząt, ale także źle umyte owoce i warzywa są źródłem śmiertelnej LISTERIOZY. Zakażenie bakteriami Listerisa monocytogenes ma ciężki przebieg i może prowadzić do śmierci. W 2005 roku odnotowano 22 zachorowania, ale już w roku 2016 - 99 przypadków. Listeria bytuje w lodówkach. Dlatego należy regularnie myć i odkażać wszystkie chłodziarki.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kotlet schabowy

Kotlet schabowy

Niedosmażony kotlet wieprzowy jest potencjalnym źródłem śmiertelnej włośnicy TRICHINELLOZY. Chorobę wywołuje zakażenie włośniem krętym Trichinella spiralis. Dlatego należy unikać jedzenie niebadanego mięsa, szczególnie z uboju własnego lub dziczyzny. Zapobiec zakażeniu można starannie gotując lub smażąc mięso.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Domowa kaszanka

Domowa kaszanka

Niewinnie wyglądająca kaszanka przygotowana w domu to potencjalne źródło zatrucia BOTULINĄ, czyli jadem kiełbasianym wytwarzanym przez bakterie Clostridium botulinum. Przyczyną zatrucia jest nieprawidłowa obróbka i konserwacja żywności. Możliwym źródłem śmiertelnych zatruć są także źle przechowywane lub przeterminowane konserwy mięsne, rybne, a nawet jarzynowe, zakupione w sklepie. Wybrzuszone wieczko puszki, tzw. BOMBAŻ, oznacza, że konserwa na pewno nie nadaje sie spożycia.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Tatar z surowym żółtkiem
Sałatka jarzynowa
Twaróg
Kotlet schabowy
Domowa kaszanka
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email