Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jak zrobić pierogi - krok po  kroku

Jak zrobić pierogi - krok po kroku

Do przygotowania przaśnego ciasta na pierogi potrzebujemy  tylko: 400 g mąki pszennej (typ 550) ok. 150 ml ciepłej wody szczypty soli.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jak zrobić pierogi - krok po  kroku

Jak zrobić pierogi - krok po kroku

Mąkę przesiać do miski.  Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli. Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto chwilę wyrabiać, aby było gładkie i elastyczne.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jak zrobić pierogi - krok po  kroku

Jak zrobić pierogi - krok po kroku

Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na pół godziny, aby „odpoczęło”. Zwilżony gluten uwolni się i ciasto będzie elastyczne i gładkie bez długotrwałego wyrabiania. Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok 2 mm. Wyciąć niewielkie krążki, nałożyć farsz.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jak zrobić pierogi - krok po  kroku

Jak zrobić pierogi - krok po kroku

Złożyć krążek na pół i zlepić, uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między jego brzegi. Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jak zrobić pierogi - krok po  kroku

Jak zrobić pierogi - krok po kroku

Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Jak zrobić pierogi - krok po  kroku
Jak zrobić pierogi - krok po  kroku
Jak zrobić pierogi - krok po  kroku
Jak zrobić pierogi - krok po  kroku
Jak zrobić pierogi - krok po  kroku
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email