Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wędzenie twarogu

Wędzenie twarogu

Najlepiej jest wybrać tłusty twaróg, bo tłuszcz świetnie chłonie i więzi smak i zapach. Lepiej też aby był w miarę suchy, ale nie należy się obawiać wędzenia każdego twarogu. Koniecznym składnikiem wędzenia jest siano, które można bez trudu nabyć w sklepie zoologicznym. Potrzebny jest garnek z pokrywką i dostatecznie dopasowana salaterka aby weszła do tego garnka. Salaterka powinna być z materiału nietopliwego - szklana, metalowa, ceramiczna. 
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wędzenie twarogu 2

Wędzenie twarogu 2

Garść siana wkładamy na dno garnka. Twaróg układamy w salaterce. Jeśli kawałek jest zbyt duży, kroimy i dopasowujemy.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wędzenie 3_a.jpg

Wędzenie 3_a.jpg

Zapalamy siano, bezpośrednio zapałką, zapalniczką lub kawałkiem płonącego papieru. 
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wędzenie 4_a.jpg

Wędzenie 4_a.jpg

Kiedy siano się zajmie ogniem, szybkim ruchem wkładamy na siano salaterkę z serem i błyskawicznie zakrywamy pokrywką. I tak zostawiamy na minimum godzinę.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wędzenie 5_a.jpg

Wędzenie 5_a.jpg

Siano bez dopływu powietrza gaśnie, ale pozostaje bardzo dużo dymu, który wchłania się w twaróg. Nie ma obaw o temperaturę, bo praktycznie jej nie ma. Dla spokoju można garnek postawić na podkładce. Po godzinie podnosimy pokrywkę i sprawdzamy stan uwędzenia. Jeśli nie spełnia naszego oczekiwania można ponownie podpalić siano, nawet nieco go dokładając.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Wędzenie twarogu
Wędzenie twarogu 2
Wędzenie 3_a.jpg
Wędzenie 4_a.jpg
Wędzenie 5_a.jpg
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email