Czipsy domowe: jak zrobić instrukcja krok po kroku

Czipsy domowe: jak zrobić instrukcja krok po kroku
Fot.: Shutterstock

Czipsy domowe: jak zrobić instrukcja krok po kroku

Nie ma co pochrupać? Do sklepu daleko? A może po prostu nie chce się Wam wyjść? Polecamy domowe czipsy, których przygotowanie może być świetną zabawą i lekarstwem na nudę. Potrzebujcie ziemniaków. Wystarczy 3-5 sztuk. A także sporo oleju do głębokiego smażenia. Ziemniaki można obrać, ale nie jest to wymóg konieczny. Warto je przed obraniem dobrze wyszorować i wypłukać. 

Czipsy domowe: jak zrobić instrukcja krok po kroku
Fot.: Shutterstock

Czipsy domowe: jak zrobić instrukcja krok po kroku

Za pomocą noża rowkowego pociąć ziemniaki na cienkie plastry. Można także pokroić ziemniaki nożem, byle dość cienko.

Czipsy domowe: jak zrobić instrukcja krok po kroku
Fot.: Shutterstock

Czipsy domowe: jak zrobić instrukcja krok po kroku

Ziemniaki należy wypłukać, aby pozbyć się krochmalu, który wycieka wraz z sokiem z bulwy, a w czasie smażenia będzie się palił szybciej niż czips się usmaży. Krochmal to czysty cukier, choć w złożonej formie.  Następnie plasterki ziemniaków wysuszyć na papierowych ręcznikach. 

Czipsy domowe: jak zrobić instrukcja krok po kroku
Fot.: Shutterstock

Czipsy domowe: jak zrobić instrukcja krok po kroku

Osuszone plasterki ziemniaków smażyć, wkładając pojedynczo do gorącego oleju. Po zanurzeniu chipsa, olej powinien zawrzeć wokół niego. Smażymy do zrumienienia.

Czipsy domowe: jak zrobić instrukcja krok po kroku
Fot.: Shutterstock

Czipsy domowe: jak zrobić instrukcja krok po kroku

Wyławiamy czipsy za pomocą łyżka cedzakowej i odkładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Oprószamy solą oraz czarnym pieprzem lub granulowanym czosnkiem lub papryką... Smacznego chrupania!

Zobacz następną galerię
Ryż: jak ugotować krok po kroku
Ryż: jak ugotować krok po kroku

Ryż: jak ugotować krok po kroku

Zamknij galerię
email