Makaronowe muszle nadziewane kurczakiem z ricottą i szpinakiem

2021-03-29
Makaronowe muszle nadziewane kurczakiem z ricottą i szpinakiem
Autor: Shutterstock Pyszne danie do wyczarowania w 30 minut
łatwy
30 min
4

Makaronowe muszle nadziewane kurczakiem z ricottą i szpinakiem to elegancka zapiekanka, którą przygotujesz w niecałe 30 minut. Potrzebne będą duże makaronowe muszle lub duże kolanka oraz gotowana pierś kurczaka, mrożony szpinak i starta mieszanka włoskich serów. Doskonałe w smaku danie wygląda przepięknie i smakuje niebiańsko. Wypróbuj już dzisiaj!

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 18 sztuk dużych muszli makaronowych
  • 425 g serka ricotta
  • 1 jajko, rozmiar L, rozmącone
  • 0,25 szklanki startego parmezanu
  • 2 szklanki mrożonego szpinaku, zwinięte liście, rozmrożonego i odsączonego
  • 1 szklanka ugotowanej (lub upieczonej) piersi kurczaka, poszarpanej na małe kawałki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 szklanka mieszanki startych serów
  • na sos:
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki śmietany 30% tł.
  • 0,25 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie go odcedzić.
  • W misce wymieszać serek ricotta z rozmąconym jajkiem, startym parmezanem, rozmrożonym szpinakiem i poszarpaną piersią kurczaka. Odstawić.
  • W rondelku bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko, śmietanę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować, aż sos zgęstnieje.
  • Do naczynia do zapiekania wlać połowę sosu. Na sosie ułożyć makaronowe muszle. Napełnić je nadzieniem serowo-szpinakowym. Polać pozostałym sosem.
  • Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 30 minut.
  • Następnie zdjąć folię aluminiową, posypać mieszanką startych serów i zapiekać jeszcze 5 do 10 minut lub do chwili, gdy ser się rozpuści i lekko zrumieni.