Bażant: jakie ma właściwości? Czy warto jeść bażanty?

2016-09-12 13:22

Obecnie bażanta na polskim stole spotkać jest niezwykle trudno. Jednak kiedyś, w czasach Sarmatów, te ptaki królowały w polskiej kuchni. Ceniono je głównie za delikatny smak, który często podkreślano, np. podając bażanta z żurawiną. Ale czy mięso z bażanta jest wartościowe? Czy warto jeść bażanty?

bazant-jakie-ma-wlasciwosci-czy-warto-jesc-bazanty.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kuropatwa i bażant - dwa gatunki dzikich ptaków cenione przez smakoszy

Spis treści

  1. Bażant: jakie ma mięso?
  2. Właściwości mięsa bażanta i wartości odżywcze

Bażant: jakie ma mięso?

Bażanty to ptaki, a więc tak jak w przypadku kaczek czy indyków ich mięso jest delikatne w smaku i niezbyt tłuste. Co więcej, mięso z bażantów ma zdecydowanie więcej składników odżywczych niż np. popularny kurczak.

Właściwości mięsa bażanta i wartości odżywcze

Bażant to przede wszystkim doskonałe źródło białka, fosforu, magnezu i łatwo przyswajalnego żelaza. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B: B2, B3, B5, B6. 

Wbrew powszechnej opinii mięso z bażanta polecane jest właściwie wszystkim, nawet dzieciom. Jest ono świetnym urozmaiceniem diety i jedynie osoby z wysokim cholesterolem muszą uważać, aby nie jeść go zbyt często. Mięso z bażanta zaliczane jest do dziczyzny, jednak obecnie na rynku jest coraz więcej bażantów z hodowli, dlatego ich zakup nie jest już tak problematyczny.