Młoda kapusta dietetyczna: przepis

2021-03-29
Młoda kapusta dietetyczna: przepis
Autor: Shutterstock Młoda kapusta zyskuje na smaku gdy dodamy do niej pomidory
łatwy
35 min
4

Delikatna młoda kapusta doskonale smakuje duszona - lekko zakwaszona pomidorami, podostrzona przyprawami. Doskonale smakuje z dodatkiem kiełbasy lub boczku, ale pyszna jest  też w wersji wegetariańskiej - bez wędlin. Idealny dodatek do  młodych ziemniaków z koperkiem.

SKŁADNIKI

  • główka młodej kapusty
  • liść laurowy
  • 2-3- ziarna ziela angielskiego
  • 4 dojrzałe pomidory lub łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek koperku
  • ewentualnie ok. 400 g kiełbasy (zwyczajna, lisiecka)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę przekrój, wytnij głąb, liście poszatkuj, włóż do garnka przesypując solą.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w słupki, dodaj do kapusty.
  • Dodaj olej, ziele angielskie i liść laurowy oraz ew. nać pietruszki. Podlej wodą (do 1/3 wysokości) i duś ok. 10 minut.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na ósemki i dodaj do kapusty, gotuj jeszcze 5-7 minut (przecier pomidorowy możesz dodać pod koniec gotowania).
  • Gdy kapusta jest miękka, wymieszaj mąkę z odrobiną wody i śmietaną, dodaj do kapusty, wymieszaj i zagotuj. Przypraw pieprzem, na koniec dodaj posiekany koperek.
  • To wersja wegetariańska. Do tak przyrządzonej kapusty możesz dodać pokrojoną w plastry lub w duże porcje kiełbasę, wszystko razem podgrzać i podawać na obiad z ziemniakami.