6 błędów podczas smażenia - czego unikać? Smaż jak szef kuchni!
Próżniowe gadżety do lodówki - jakie pojemniki próżniowe warto mieć w kuchni

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pojemniki próżniowe pozwalają na dłużej zachować świeżość produktów spożywczych.
Żywność przechowywana w pojemnikach próżniowych dużo dłużej zachowa świeżość, niż w zwykłych, plastikowych pojemnikach do pakowania. Mięso marynowane w pojemniku próżniowym szybciej "przejdzie" aromatami, wędliny nie zeschną się, a cukier się nie zbryli nawet po długim czasie.
Pojemniki próżniowe - jak się ich używa?
Włóż jedzenie do pojemnika, zamknij pokrywkę i przyłóż pompkę do miejsca z wentylem. Kilkoma szybkimi ruchami wyciągnij z pojemnika powietrze.
To ci się przyda: Kupując pojemnik próżniowy zwróć uwagę na to, czy do zestawu dołączona jest specjalna pompka, dzięki której wyciągniesz całe powietrze z zamkniętego pojemnika.
Polecamy też:
Jak przechowywać żywność w lodówce? Czego nie trzymać w lodówce?
Jak wybrać pojemniki do przechowywania żywności?
Jak długo przechowywać produkty spożywcze w zamrażarce?
Pojemniki próżniowe - jakie wybrać?
Różnorodność dostępnych w sklepach pojemników jest zaskakująco duża. Najbardziej higieniczne będą pojemniki szklane, które można myć w bardzo wysokiej temperaturze. Ceramiczne, próżniowe naczynia do przechowywania od razu po wyjęciu z lodówki można wstawić do piekarnika lub na kuchenkę indukcyjną - a tym samym zaoszczędzić czas na przekładaniu jedzenia do garnka. Pojemniki z tworzywa przypominającego przezroczysty plastik, ale bardzo trwałego i odpornego na temperaturę, można bez przeszkód zamrażać.
Zobacz na wideo przegląd próżniowych gadżetów do lodówki
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news