Organizacja przyjęcia: jak zaplanować i zorganizować domowe przyjęcie?

2016-10-05 14:52

Organizacja przyjęcia to niełatwe zadanie, bo czasami trudno zdecydować się choćby na to, czy najlepiej przyjąć gości na siedząco, czy na stojąco. Jest kilka zasad, które ułatwią wybranie najlepszego rodzaju przyjęcia. Wystarczy przeanalizować nasze warunki lokalowe i listę gości.

Organizacja przyjęcia: jak zaplanować i zorganizować domowe przyjęcie?
Autor: thinkstockphotos.com Zasiadane przyjecie lepeij sprawdzi się przy mniejszej liczbie zaproszonych osób.

Spis treści

  1. Jaki rodzaj przyjęcia wybrać?
  2. Liczba gości powinna zależeć od możliwości lokalowych gospodarzy
  3. Zadbaj również o rozrywkę

Jaki rodzaj przyjęcia wybrać?

Ma to być obiad, popołudniowy koktajl, garden party czy kolacja, która przeciągnie się długo w noc? Rodzaj uroczystości powinien być dostosowany do gości.

Liczba gości powinna zależeć od możliwości lokalowych gospodarzy

Chociaż starsze osoby wolą siedzieć przy jedzeniu, powinniśmy przyjąć zasadę, że nie robimy przyjęć zasiadanych, o ile nie jesteśmy w stanie posadzić wszystkich przy stole jednakowo wygodnie. Przede wszystkim chodzi o odpowiednią ilość miejsca przy stole i siedziska (nie wypada robić w domu przyjęć rodem z PRL, gdy na 2-3 taboretach układano deski, by zmieścić przy stole jak najwięcej osób).

Przy dużej liczbie osób przy stole, gospodarze (gospodyni lub gospodarz) muszą się też liczyć z tym, że, zamiast zabawiać gości, będą ciągle zrywać się od stołu, by dogodzić wszystkim. Siedzące przyjęcia najlepiej organizować na maksimum 8 osób. Ten rodzaj przyjęcia najlepiej nadaje się na rodzinny obiad, tym bardziej, że ludzie starsi wolą jeść przy stole i nie lubią rozgardiaszu w takich sytuacjach.

Przy większej liczbie osób lepiej sprawdza się luźna konwencja przyjęcia. Część gości na siedząco w różnych konfiguracjach, część na stojąco. Trzeba się liczyć z tym, że przy takim rodzaju spotkania towarzyskiego, trzeba będzie udostępnić gościom cały dom, szczególnie, gdy niektórzy goście będą musieli przyjść z dziećmi. Na przyjęciach z dużą liczbą gości sprawdza się tzw. “szwedzki stół” lub podawanie gościom lekkich przekąsek, które można konsumować jedną ręką (w drugiej talerzyk lub serwetka). Ten rodzaj przyjęcia nie wymaga podania ciepłych posiłków.

Zadbaj również o rozrywkę

W niektórych krajach lansowana jest moda, że na przyjęciach gospodarze powinni serwować gościom oprócz dobrego jedzenia, również rozrywkę. Jaka ona będzie (gry towarzyskie, wspólne muzykowanie, tańce, karaoke, rebusy - możliwości jest bez liku!) zależy wyłącznie od kreatywności gospodarzy i upodobań gości.