Zupa jarzynowa z bazylią z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa jarzynowa z bazylią urozmaicona odrobiną aromatycznej bazylii - świeża, zdrowa i kolorowa. Przepis przygotowała dla nas Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Porcja zupy ma 200 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 mała marchewka
- ¼ korzenia selera
- 1 garść strąków groszku zielonego
- 1 garść fasolki szparagowej (żółtej/zielonej)
- 1 mały kawałek pora
- ½ szklanki makaronu świderki
- 1 mała garść świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropli oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć i drobno pokroić. Do gorącego bulionu wrzucić marchew i selera.
- Gotować 10 min. Po tym czasie dodać pora, fasolkę i groszek. Przyprawić. Gotować kolejne 10 min.
- Bazylię zmiksować z czosnkiem. Dodać kilka kropli oliwy tak aby powstał gęsty sos.
- Po tym czasie przełożyć sos do zupy, wymieszać. Gotować kolejne 5 min.