Zupa brukselkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa brukselkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Jeśli lubisz kapustę zupa brukselkowa jest dla ciebie.
łatwy
30 min
4

Zupa brukselkowa przygotowana wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera jest doskonale zbilansowana. Jedna porcja ma 270 kcal.

SKŁADNIKI

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • ½ cebuli
  • ½ marchewki
  • 1/3 korzenia pietruszki
  • 100 g brukselki (może być mrożona)
  • 2-3 łodygi koperku
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa (oprócz brukselki) pokroić w plastry lub drobną kostkę.
  • Podsmażyć je na maśle w garnku do zeszklenia.
  • Zalać wszystko gorącym bulionem. Dodać brukselkę.
  • Gotować  pod  przykryciem kilka minut. 
  • Następnie wrzucić zieleninę,  doprawić, gotować do miękkości warzyw.
  • Zupę zaprawić łyżką śmietany.