Wątróbka w jabłkach z tłuczonymi ziemniakami i fasolką z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Wątróbka w jabłkach z tłuczonymi ziemniakami i fasolką z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Wątróbka w jabłkach z tłuczonymi ziemniakami i fasolką z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Wątróbka w jabłkach z tłuczonymi ziemniakami i fasolką szparagową z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to smaczny pomysł na niedrogi obiad z podrobów. Porcja dostarcza 290 kcal. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej "Dietosfera".

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 120 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 małego jabłka
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 średni ziemniak
  • 1 mała garść żółtej lub zielonej fasolki szparagowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę umyć, osuszyć i usmażyć na oleju.
  • Gdy będzie już miękka dodać odrobinę wody, liść laurowy, ziele angielskie i dodać obrane i pokrojone w  talarki jabłko.
  • Dusić całość, aż owoc się rozpadnie, zagęszczając w ten sposób sos. Na koniec doprawić do smaku.
  • Ziemniaka ugotować w osolonej wodzie. Rozbić tłuczkiem do ziemniaków.
  • Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Podawać z resztą składników.