Sałatka z pieczonego kalafiora i ziemniaków

2021-03-29
Kalafior to król jesiennych potraw
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Kalafiora można jeść na surowo, maczając w dipie lub sosie do sałatek. Surowe różyczki kalafiora można dodawać do sałatek, gotowane są składnikiem zup, zapiekanek oraz tart.

Przepis pochodzi z książki "Kolacje", w której znajdziesz wiele informacji na temat zasad komponowania ostatniego posiłku oraz blisko 100 inspirujących przepisów. Kupisz ją na stronie sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.

SKŁADNIKI

  • średni kalafior podzielony na różyczki
  • 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • cebula pokrojona w piórka
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • Sos szczypiorkowy:
  • pęczek grubego szczypioru drobno pokrojonego
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawałki kalafiora i ziemniaków polać olejem, wymieszać. Oprószyć przyprawami: czosnkiem, słodką i ostrą papryką. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę z kalafiorem i ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 25 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie, a oba warzywa lekko się przyrumienią.
  • Przygotować sos szczypiorkowy – wymieszać 2 łyżki szczypioru, dodać sól i łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut. Następnie wlać ocet, wodę i olej, dobrze wymieszać.
  • Gorące kawałki kalafiora i ziemniaków przełożyć do miski. Dodać pomidorki, cebulę i pozostały szczypior, delikatnie przemieszać. Polać sosem szczypiorkowym. Odstawić na 10 minut. Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno, po całkowitym wystudzeniu.