Polędwica wieprzowa w morelach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Polędwica wieprzowa w morelach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Polędwica wieprzowa w morelach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Polędwica wieprzowa w morelach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszne danie na sezon letni, kiedy świeżych owoców mamy pod dostatkiem. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 70 g polędwicy wieprzowej
  • 1 morela
  • 1/4łyżeczki miodu
  • 1/3 łyżeczki musztardy Dijon
  • szczypta kminku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta chilli
  • 1 mały ziemniak

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki marynaty wymieszać dokładnie, obtoczyć w niej wieprzowinę i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Ziemniaka nie obierać, dokładnie umyć, pokroić w łódeczki, przyprawić.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • Położyć polędwicę na wyłożonej folią aluminiową blasze (nie wylewać marynaty) razem z ziemniakami.
  • Piec mięso 10 min z każdej strony. Ziemniaki piec około 20-30  min.
  • Pozostałą marynatę podgotować przez 3 minuty.
  • Pokroić wieprzowinę na cienkie plastry. Polać ją sosem.
  • Podawać z ziemniakami.