Pęczotto z cukinią z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Pęczotto z cukinią z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Pęczotto z cukinią wygląda smakowicie.
łatwy
30 min
4

Pęczotto z cukinią to świetna propozycja dla miłośników kasz. Danie jest znakomite i łatwe do przygotowania. Przepis autorstwa specjalistów z Poradni Dietetycznej Dietosfera powstał w ramach programu beszamel.pl DIETETYCZNIE.

SKŁADNIKI

  • 40 g suchej kaszy pęczak
  • ½ cukinii
  • 10 g orzechów piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • garść szpinaku świeżego
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oliwy/oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • Uprażyć orzeszki piniowe na  suchej patelni, a następnie zeszklić cebulę i czosnek na rozgrzanej oliwie.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (można  dolać odrobinę wody żeby poddusić).
  • Następnie dołożyć szpinak, przyprawić i dusić na wolnym ogniu 10 min.
  • Wymieszać sok  z  cytryny z syropem  klonowym, dodać sos i kaszę na  patelnię.
  • Wymieszać i chwilę wszystko ponownie dusić
  • Danie posypać uprażonymi orzechami.