Tiramisu gruszkowe

2021-03-29
Tiramisu gruszkowe
Autor: Shutterstock Tiramisu z gruszką zaspokoi najwybredniejsze gusta
łatwy
30 min
4

Tiramisu gruszkowe to owocowa wariacja na temat najpyszniejszego deseru prosto z Włoch. Podobno tiramisu powstało jako wyraz matczynej czułości. Biszkopty zanurzone w espreeso oraz tłusty krem miały razem krzepić zmęczone ciało ukochanego syna. Ten deser ma dodawać energii i dajemy słowo, tak właśnie jest. Warto wypróbować wariantu tiramisu z gruszkami, które dodają soczystości. 

SKŁADNIKI

  • 3 dojrzałe gruszki
  • filiżanka mocnej kawy
  • kieliszek amaretto
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • paczka biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obrać i pokroić w kostkę.
  • Posłodzoną, zimną kawą z dwiema łyżkami amaretto zalać owoce.
  • Ubić na parze żółtka z cukrem. Gdy masa jajeczna ostygnie, dodać serek mascarpone oraz kolejne dwie łyżki likieru. Zamieszać.
  • Odcedzić gruszki z kawy, ułożyć je na dnie pucharków, przełożyć nasączonymi w kawie biszkoptami i warstwą masy serowej.
  • Oprószyć dobrym, ciemnym kakao.
  • Odstawić na dwie godziny do lodówki. Podawać schłodzone.