Skórki grejpfruta wypełnione pyszną sałatką z truskawkami

Skórki grejpfruta wypełnione pyszną sałatką z truskawkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka owocowa podana w skórkach grejpfruta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Połączenie słodkiego smaku truskawek, miodu i rodzynek z goryczką grejpfrutowego miąższu daje bardzo ciekawe efekty. Całość podkręca likier gruszkowy i pikantny kardamon. Ta sałatka jest banalnie prosta, a jednocześnie oryginalna. Można nią zachwycić gości na przyjęciu lub po prostu zaskoczyć rodzinę.

Składniki

  • 2 grejpfruty

  • 20 truskawek

  • pół szklanki rodzynek

  • 1 łyżka miodu

  • 3 łyżki śmietanki kremówki

  • szczypta kardamonu

  • 1 kieliszek likieru gruszkowego

  • listki mięty lub melisy do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rodzynki opłukać pod bieżąca wodą, zalać w miseczce likierem i odstawić.

  • Grejpfruty sparzyć, przekroić na pół i wyjąć z nich miąższ, oczyścić go z pestek i białych błonek i pokroić w kostkę.

  • Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w plastry lub ósemki. Wymieszać z grejpfrutem.

  • Śmietanę wymieszać z miodem i kardamonem, dodać do niej rodzynki z likierem.

  • Na dno wydrążonych skórek z grejpfruta włożyć nieco owoców i zalać je sosem śmietanowym. Na wierzch wyłożyć warstwę owoców i udekorować zielonymi listkami mięty lub melisy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5