Płonące banany z sosem kawowym - pomysł na ognisty deser

Płonące banany z sosem kawowym - pomysł na ognisty deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Płonące banany z sosem kawowym to pomysł na deser z programu UGOTOWANI!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Uwielbiasz desery i nie zawsze kojarzą Ci się one z czekoladą lub kawałkiem ciasta? Proponujemy banany na gorąco, czyli pomysł na deser z programu Ugotowani. Płonące banany z sosem kawowym to doskonały sposób na urozmaicenie słodkości, które wszyscy tak bardzo lubimy.

Składniki

  • 2 banany

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka cukier trzcinowy

  • gałka lodów waniliowych

  • 50 ml zaparzonej kawy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz banany i przekrój je wzdłuż na pół. Rozgrzej masło na patelni i ułóż na niej banany.

  • Smaż je przez ok. 3 minuty na małym ogniu. Pamiętaj, aby banany obrócić na patelni tylko raz. Następnie posyp banany cukrem.

  • Dodaj kawę i doprowadź do wrzenia. Delikatnie podpal banany. Kiedy ogień przygaśnie, wyjmij je na talerz. Podawaj z gałką lodów waniliowych.

Ocena: 5