Kremowy ryż zapiekany z jabłkami i budyniem - deser nie tylko dla dzieci

Kremowy ryż zapiekany z jabłkami i budyniem - deser nie tylko dla dzieci
Autor: Shutterstock Delikatną kompozycję z ryżu i budyniu ożywia dodatek zapiekanych winnych jabłek
łatwy
25 min
4

Kremowy ryż zapiekany z jabłkami i budyniem to deser który zachwyca delikatnością i smakiem. Nie jest  też przesadnie słodki, nie zawiera również glutenu. idealny na deszczowe jesienne popołudnie!

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

SKŁADNIKI

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie (32g) cukru wanilinowego
  • 4 winne jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki wody
  • cynamon do posypania warstw,
  • 7 plastrów zimnego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu - do mleka dodać cukier i cukier wanilinowy.
  • Piekarnik rozgrzać do 150ºC (termoobieg). Przygotować naczynie żaroodporne – wysmarować masłem.
  • Wyłożyć ryż. Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła. Całość obficie posypać cynamonem.
  • Wyłożyć jabłka – równomiernie rozłożyć. Znów posypać cynamonem.
  • Na samym końcu wylać budyń.
  • Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić lub podawać gorące.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej