Krem truskawkowo-śmietankowy - pomysł na deser [przepis]

Krem truskawkowo-śmietankowy - pomysł na deser [przepis]

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Słodki, puszysty, soczyście owocowy deser

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Świeże, pachnące truskawki są wręcz stworzone do wszelkiej maści deserów. Krem truskawkowo-śmietankowy jest łatwy w przygotowaniu, można go też dłuższą chwilę przechowywać w lodówce.

Składniki

  • 750 g truskawek

  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny

  • 1/2 szklanki wody

  • 250 ml śmietany kremówki

  • 1/2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki opłucz, dobrze osącz i usuń szypułki.

  • Odłóż garść najładniejszych małych owoców do dekoracji, pozostałe truskawki pokrój i zmiksuj blenderem na gładki mus.

  • Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wody, odstaw na 15 minut.

  • Mus truskawkowy podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Zostaw do ostygnięcia.

  • Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem na sztywno, delikatnie połącz z przestudzonym musem.

  • Masę nałóż do salaterki lub do małych miseczek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

  • Przed podaniem udekoruj odłożonymi truskawkami.

Ocena: 0