Fantastyczne jabłka w piwnym cieście

2021-03-29
Fantastyczne jabłka w piwnym cieście
Autor: Shutterstock Jabłka smażone w piwnym cieście smakują znakomicie.
łatwy
20 min
4

Znakomite jabłkowe krążki usmażone w puszystym, piwnym cieście. To jedna z wielu wersji jabłek w cieście, pyszna i pachnąca. Dodane do ciasta piwo sprawia, że jest ono niezwykle puszyste i lekkie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • cukier puder
  • olej, szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać i wymieszać w misce z solą i wymieszanymi z oliwa żółtkami. Ciągle miksując dodawać porcjami piwo i wyrobić gładkie ciasto.
  • Jabłka obrać i usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w plastry i posypać cukrem i cynamonem. Ciasto i jabłka przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po tym czasie białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Plasterki jabłek zanurzać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.