Kasza manna zapiekana z owocami: przepis

2021-03-29
Kasza manna zapiekana z owocami: przepis
Autor: Shutterstock Kasza manna zapiekana z owocami  jest  łatwa do przygotowania, pożywna i  niedroga.
łatwy
0 min
4

Kasza manna zapiekana z owocami to  propozycja ciepłego deseru, ale miłośnicy słodkich dań mogą przygotować sobie to danie także na lunch lub kolację.  To niedroga, łatwa do przyrządzenia i smakowita propozycja.

Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 200 g zmielonego chudego sera
  • 2 duże jajka
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łodygi rabarbaru, pokrojone w plasterki
  • kilkanaście świeżych truskawek, pokrojonych na ćwiartki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Po 3-4 minutach ubijania dodawać po łyżce sera.
  • Wlać mleko, dodać kaszę, całość wymieszać, a następnie delikatnie wsypać do masy połowę owoców i umieścić całość w formie wysmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce. Do przygotowania tego deseru można użyć dowolnych owoców sezonowych  - malin, jeżyn, wiśni, śliwek itd.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku przez kolejny kwadrans.