Kasza krakowska na słodko: pomysłowy przepis

2021-03-29
Kasza krakowska na słodko
Autor: thinkstockphotos.com Kasza na słodko to niebanalny, a przy tym zdrowy i sycący deser
średni
100 min
4

Kasza krakowska była ulubioną kaszą królowej Anny Jagiellonki (żony Stefana Batorego), która kazała ją sobie sprowadzać z Krakowa (stąd nazwa kaszy) po przeniesieniu się na Mazowsze. Tę kaszę przyrządza się na słono i słodko, a kasza krakowska z rodzynkami, nazywana królewską, to oryginalny staropolski deser. Można ją podawać polaną sokiem z wiśni lub konfiturą.

SKŁADNIKI

  • szklanka kaszy krakowskiej
  • 5 jajek
  • 1/2 litra mleka
  • 6 dag masła
  • 1/2 laski wanilii
  • 15 dag cukru
  • starta skórka z cytryny
  • 10 dag rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę rozetrzyj z jajkiem, wysusz, ziarna rozetrzyj w palcach. Zalej wrzącym mlekiem z masłem, włóż rozciętą wanilię i zagotuj.
  • Gdy kasza zacznie gęstnieć, zapiekaj ją 45 minuty w 180°C. Wystudź, usuń wanilię.
  • Cukier utrzyj z żółtkami do białości, dodaj skórkę cytrynową, wymieszaj z kaszą, rodzynkami i pianą z białek. Zapiecz w natłuszczonej formie ok. 40 minut.