Jak zrobić domowe żelki?
2021-03-31
łatwy
10 min
4
Czy żelki można zrobić w domu? Jak najbardziej! Wypróbujcie nasz przepis. Może mieć wersję wegetariańską - jak w przepisie, gdzie substancją żelującą jest agar agar, ale można je przygotować także z żelatyną. Zalety - smak zgodny z upodobaniami, zero barwników i konserwantów!
Chociaż żelki kojarzą się ze słodyczami fabrycznej produkcji, to można wyprodukować je samodzielnie we własnej kuchni. Należy użyć do tego żelatyny, albo w wersji wegetariańskiej, agar-agar. Robiąc żelki samodzielnie, można nadać im smak idealnie dostosowany do własnych upodobań. W dodatku słodycze nie będą miały sztucznych barwników ani konserwantów, a za to będzie w nich znacznie więcej owocowego soku.
SKŁADNIKI
- 5 łyżek żelatyny/agar-agar
- sok z czarnego bzu
- sok malinowy
- sok jeżynowy
- łyżka miodu
- 1/3 szklanki naparu z lipy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdy sok będzie bazą do stworzenia zupełnie innego smaku żelków,. dlatego, jeżeli chcemy możemy użyć innych, dowolnych smaków. D o wybranego soku dodajemy rozpuszczoną w naparze lipowym żelatynę.
- Mieszankę wylewamy ją do silikonowej foremki albo na dno naczynia żaroodpornego leciutko posmarowanego rozpuszczonym masłem.
- Wstawiamy na noc do lodówki, rano kroimy w kostkę. Schłodzone można przechowywać przez tydzień.