Gruszka „piękna Helena”

2021-03-29
Gruszka „piękna Helena”
Autor: Shutterstock Doskonały deser "Piękna Helena"
łatwy
25 min
4

W 1864 roku Jakub Offenbach wystawił operetkę „Piękna Helena” i paryżanie oszaleli na jej punkcie. W menu wielu kucharzy i szefów kuchni pojawiły się potrawy, wykorzystujące tę nazwę. Do dziś przetrwał doskonały deser „Piękna Helena”, chociaż tym tytułem operetki obdarzano wówczas dania mięsne czy przystawki.

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe gruszki (niezbyt miękkie)
  • 3 i 1/2 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • laska wanilii
  • laska cynamonu
  • Sos czekoladowy:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 50 ml brandy lub porto

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obrać, pozostawiając ogonek. Usunąć gniazda nasienne.
  • W rondelku zagotować 2 szklanki wody. Dodać cukier, sok z cytryny, wanilię i cynamon.
  • Gruszki gotować przez 10 minut w pozycji pionowej do czasu, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
  • Sos czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, brandy i wymieszać. Gorące gruszki polać sosem i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
  • Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby