Flan z lodami i musem truskawkowym: przepis na oryginalny deser

2021-03-29
materiały prasowe Algida
Flan z lodami i musem truskawkowym: przepis na oryginalny deser
Autor: thinkstockphotos.com Flan można podawać z lodami i sosami owocowymi
średni
25 min
4

Delikatny flan w połączeniu z musem truskawkowym to deser idealny. Twoi goście będą błagać o dokładkę. Jak zrobić pyszny flan z musem truskawkowym? Sprawdź nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 kropli esencji waniliowej
  • Mus:
  • 200 g truskawek
  • 2 opakowania lodów: śmietankowych i truskawkowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksuj mleko z jajkami, cukrem i wanilią. Wlej do żaroodpornych miseczek.
  • Umieść je w większym naczyniu (może być to też żaroodporna forma tylko duża) wypełnionym wodą (kąpiel wodna) i piecz do zarumienienia wierzchu flanu ok. 30 minut w temperaturze 200°C. 
  • Wyjmij ostrożnie, żeby woda nie wlała się do foremek z flanem. Ostudź.
  • Zmiksuj 100 g lodów z truskawkami. Na każdy flan nałóż porcję pozostałych lodów i polej musem truskawkowym.
materiały prasowe Algida