Chałwa z kaszy manny - tradycyjny turecki deser z grysiku
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Irmik helvasi to popularny turecki deser przygotowywany ze zrumienionej na maśle kaszy manny z dodatkiem migdałów i cynamonu. W smaku przypomina nieco chałwę, choć ma mniej suchą konsystencję.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 0,75 kostki masął
- 1 szklanka kaszy manny
- 100 g siekanych migdałów
- cynamon
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier rozpuścić w mleku, zagotować, zdjąć z ognia.
- Masło rozpuścić w rondlu, dodać do niego kaszę i zrumienić na złoto (cały czas mieszać).
- Dodać migdały i gotować jeszcze 5 min nie przerywając mieszania.
- Zdjąć z ognia i powoli dolewać mleko cały czas mieszając trzepaczką.
- Całość ponownie zagotować i pozostawić jeszcze na małym ogniu przez 5 minut.
- Niewielkie foremki opłukać zimną wodą i przelać do nich masę. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Wyjąć z foremek i oprószyć cukrem pudrem i cynamonem