Bajeczne batoniki czekoladowe: łatwy przepis na domowe słodycze

2021-03-29
Bajeczne batoniki czekoladowe: łatwy przepis na domowe słodycze
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Domowe batoniki czekoladowe zawsze cieszą się powodzeniem. Świetnie nadają się na prezent dla kogoś bliskiego i kochanego. Do tego są zdrowe i pyszne. 

Sól dodana do słodkich potraw wzmaga uczucie słodyczy, mimo że cukru dodano mniej niż zazwyczaj

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki masła fistaszkowego z orzeszków ziemnych
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle zalać wrzącą wodą i moczyć około 20 minut. Następnie odsączyć i zblendować.
  • Orzechy ziemne posiekać na nierówne kawałki lub pokruszyć za pomocą tłuczka. Orzechy włoskie nieco posiekać na większe kawałki. 
  • W rondelku rozpuścić czekoladę razem z masłem. Nie gotować.
  • W misce wymieszać rozdrobnione daktyle, orzechy, czekoladową masę, masło z orzeszków ziemnych oraz cynamon i szczyptę soli.
  • Masę przełożyć do płaskiego naczynka, wyrównać powierzchnię.
  • Batoniki wstawić do lodówki, aby stężały. Następnie pokroić w prostokąty lub kwadraty.
  • Podawać do czarnej kawy.