Bajeczne batoniki czekoladowe: łatwy przepis na domowe słodycze

Bajeczne batoniki czekoladowe: łatwy przepis na domowe słodycze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe batoniki czekoladowe zawsze cieszą się powodzeniem. Świetnie nadają się na prezent dla kogoś bliskiego i kochanego. Do tego są zdrowe i pyszne. 

Składniki

  • 200 g daktyli bez pestek

  • 1 tabliczka czekolady deserowej

  • 2 łyżki masła lub margaryny

  • 2 łyżki masła fistaszkowego z orzeszków ziemnych

  • 100 g orzeszków ziemnych

  • 50 g orzechów włoskich

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Daktyle zalać wrzącą wodą i moczyć około 20 minut. Następnie odsączyć i zblendować.

  • Orzechy ziemne posiekać na nierówne kawałki lub pokruszyć za pomocą tłuczka. Orzechy włoskie nieco posiekać na większe kawałki. 

  • W rondelku rozpuścić czekoladę razem z masłem. Nie gotować.

  • W misce wymieszać rozdrobnione daktyle, orzechy, czekoladową masę, masło z orzeszków ziemnych oraz cynamon i szczyptę soli.

  • Masę przełożyć do płaskiego naczynka, wyrównać powierzchnię.

  • Batoniki wstawić do lodówki, aby stężały. Następnie pokroić w prostokąty lub kwadraty.

  • Podawać do czarnej kawy.

tip dnia

Sól dodana do słodkich potraw wzmaga uczucie słodyczy, mimo że cukru dodano mniej niż zazwyczaj

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3