Przepisy na święta: wigilijny barszcz czerwony z majerankiem

Przepisy na święta: wigilijny barszcz czerwony z majerankiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wigilijny barszcz czerwony to klasyczne dania świąteczne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Wśród świątecznych potraw na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy. Jedną z najpopularniejszych wigilijnych zup jest barszcz czerwony. Zobacz, jak przygotować barszcz z buraków z majerankiem.

Składniki

  • 2 kg buraków

  • 2 jabłka

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 cebule

  • 8 suszonych grzybów

  • sok z cytryny

  • 2 łyżki majeranku

  • 2 łyżki soli

  • płaska łyżeczka pieprzu

  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie wigilijnego barszczu czerwonego zacznij od ugotowania grzybów. Zalej grzyby dwiema szklankami wody, po dwóch godzinach moczenia ugotuj je.

  • Buraki do świątecznej zupy pokrój w plastry, dodaj ćwiartki jabłek, marchewkę, pietruszkę i cebule. Warzywa zalej 4 litrami wody, dodaj sól, wyciśnięty czosnek, pieprz i majeranek. Gotuj pół godziny na małym ogniu. Ostudź, wlej sok z cytryny.

  • Przed podaniem odcedź, dopraw wywarem z grzybów (grzyby można użyć do przygotowania uszek), cukrem i ewentualnie pieprzem.

Polecamy także inne przepisy na świąteczne barszcze:

Prosty barszcz czerwony,

Barszcz czerwony z kulebiakiem 

Czysty barszcz czerwony

Polecamy również przepisy na inne wigilijne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,

Wigilijna zupa rybna,

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

Ocena: 3,6