Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem - puszyste i wilgotne pączusie
Pierniczki wigilijne - jak zrobić? [przepis]
![Pierniczki wigilijne - jak zrobić? [przepis]](https://cdn19.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/pierniczki-wigilijne-jak-zrobic.jpg)
Autor Zdjęcia: photos.com
Pierniczki wigilijne to pełne uroku smaczne dekoracje
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Zastanawiasz się, jak zrobić pierniczki wigilijne? Są proste w wykonaniu, można do ich pieczenia zachęcić także dzieci. Pierniczki świąteczne będą doskonale smakowały i pięknie prezentowały się na talerzu albo na choince. Podajemy sprawdzony przepis!
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniczki: Pierniczki toruńskie oraz Pierniczki z żurawiną.
Składniki
500 g mąki
200 g cukru pudru
200 g miodu
120 g masła lub margaryny
1 jajko
4 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do pierników. Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.
1 łyżeczka sody
pół szklanki orzechów włoskich przeciętych na połówki (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
Wszystkie składniki wyrabiać, aż powstanie jednolita masa. Wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Foremkami wyciąć pierniczki. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
Gotowe ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Na środek każdego pierniczka powciskać pół orzecha włoskiego (opcjonalnie).
Piec do zarumienienia (ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.).
Udekoruj pierniczki wybranymi ozdobami. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.
Sprawdź też >>> Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem