Pierniczki wigilijne - jak zrobić? [przepis]

Pierniczki wigilijne - jak zrobić? [przepis]

Autor Zdjęcia: photos.com

Pierniczki wigilijne to pełne uroku smaczne dekoracje

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Zastanawiasz się, jak zrobić pierniczki wigilijne? Są proste w wykonaniu, można do ich pieczenia zachęcić także dzieci. Pierniczki świąteczne będą doskonale smakowały i pięknie prezentowały się na talerzu albo na choince. Podajemy sprawdzony przepis!

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniczki: Pierniczki toruńskie oraz Pierniczki z żurawiną.

Składniki

  • 500 g mąki

  • 200 g cukru pudru

  • 200 g miodu

  • 120 g masła lub margaryny

  • 1 jajko

  • 4 łyżki kakao

  • 1 opakowanie przyprawy do pierników. Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.

  • 1 łyżeczka sody

  • pół szklanki orzechów włoskich przeciętych na połówki (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki wyrabiać, aż powstanie jednolita masa. Wstawić na godzinę do lodówki.

  • Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Foremkami wyciąć pierniczki. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.

  • Gotowe ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Na środek każdego pierniczka powciskać pół orzecha włoskiego (opcjonalnie).

  • Piec do zarumienienia (ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.).

  • Udekoruj pierniczki wybranymi ozdobami. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.

Ocena: 2,8