Farsz do uszek wigilijnych: prosty przepis dla każdego

2022-12-01
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla każdego
Autor: thinkstockphotos.com Z naszym przepisem przygotujesz znakomity farsz do uszek do wigilijnego barszczu
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Trudno wyobrazić sobie Wigilię Bożego Narodzenia bez barszczu czerwonego  z uszkami. Podajemy sprawdzony przepis na pyszny farsz do uszek. Potrzebujesz przede wszystkim grzybów i kapusty. Przygotowanie farszu nie jest kłopotliwe, co więcej można go przygotować wcześniej, a uszka zrobić za dzień - dwa.

Do przygotowania uszek potrzebujemy farszu, ciasta i cierpliwości. Choć gdy zachęcimy rodzinę do pomocy, jest szansa, że wspólne spędzanie czasu na przygotowaniu świątecznych przysmaków wejdzie nam w krew i stanie się rodzinną tradycją.

Farsz do uszek z kapustą i grzybami - jakie grzyby, jaka kapusta do farszu do uszek?

Jak zwykle, tyle ile domów - tyle przepisów na farsz do uszek wigilijnych. Nasz przepis to farsz z białe,j słodkiej kapusty i grzybów suszonych, ale znane są warianty z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi. Niektórzy  przygotowują też farsz do uszek z pieczarkami, zamiast suszonymi grzybami. Ci którzy nie dysponują dużą ilością suszonych grzybów mogą zmieszać je z pieczarkami - podniesie to walory smakowe farszu. Znany jest  też wariant  farszu do uszek z grzybami - bez dodatku kapusty.  Wszystko zależy od zasobności waszej spiżarni, portfela oraz tego, jakie smaki preferujecie. Ja najbardziej lubię uszka z farszem z samych grzybów suszonych.

Jakie ciasto do uszek?

Uszka przygotowujemy z takiego samego ciasta, jak pierogi. Jeśli więc na święta przygotowujemy jedno i drugie, warto obie potrawy przygotować za jednym zamachem. Farsze do uszek i pierogów można zrobić dzień czy dwa wcześniej i przechować w lodówce. Jeśli przygotowujemy uszka wigilijne wcześniej, ugotujmy je, rozłóżmy na półmisku i pozwólmy ostygnąć, a następnie zamroźmy. W dniu Wigilii wystarczy rano wyjąc je z zamrażalnika i pozwolić rozmarznąć.

Zobacz też wideo, jak krok po kroku zrobić pierogi

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłucz grzyby i zalej je wrzątkiem. Odstaw na 2 godziny, a następnie gotuj do miękkości w tej samej, lekko osolonej wodzie.
  • Odcedź grzyby i posiekaj na drobne kawałki albo zmiksuj mikserem.
  • Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj ją do grzybów.
  • Kapustę ugotuj w wodzie i drobno posiekaj, a następnie połącz z grzybami i cebulą.
  • Dodaj bułkę tartą i dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz do uszek gotowy!
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?