Bezglutenowe kluski z makiem na Wigilię: sprawdzony przepis

2021-03-29
bezglutenowe-kluski-z-makiem-na-wigilie-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kluski z makiem bez glutenu? To jak najbardziej możliwe i do tego bardzo proste
łatwy
30 min
4

Jak zrobić bezglutenowe kluski z makiem na Wigilię? Oto sprawdzony przepis, który przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy są na diecie bezglutenowej.

SKŁADNIKI

  • 250 g maku
  • 250 g makaronu bezglutenowego Al Dente Quadretti (łazanki)
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 miąższ z laski wanilii
  • bakalie (figi, rodzynki, daktyle, orzechy włoskie, laskowe itp.)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zalej mak mlekiem i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie dwukrotnie zmiel mak w maszynce.
  • Do maku dodaj miód i wanilię, całość wymieszaj.
  • Podsmaż bakalie, a potem dodaj je do maku. 
  • Kluski ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Gdy będą gotowe, zmieszaj je z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec dodaj orzechy. Smacznego!