Tagiatelle ze szparagami i wędzonym łososiem

2021-03-29
Tagiatelle ze szparagami i wędzonym łososiem
Autor: Shutterstock Tagiatelle ze szparagami i wędzonym łososiem to danie na specjalne okazje.
łatwy
30 min
4

Tagiatelle ze szparagami i wędzonym łososiem to lekkie i aromatyczne danie. Makaron skąpany w aksamitnym sosie szparagowate-śmietanowym, do wędzony łosoś i wyrazisty parmezan. Smacznie i nieco wykwintnie.

SKŁADNIKI

  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 ml śmietanki 30%
  • szafran
  • 100 g tagliatelle
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy extra virgine
  • 4 łyżki tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce, umyć je, obrać do połowy i wrzucić do lekko osolonej, wrzącej wody na 3 minuty.
  • Wyjąć z wody, odkroić główki i odstawić na bok, resztę zmiksować na gładką masę.
  • Śmietanę lekko podgrzać z solą pieprzem i szafranem, wymieszać z masą szparagową.
  • Makaron ugotować al dente, odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Dodać oliwę, krem szparagowy i chwilę pogotować.
  • Dodać wędzonego łososia pokrojonego w małe kawałki i główki szparagów, wymieszać i wyłożyć na talerze.
  • Posypać szczypiorkiem, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.