Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Ryba zapiekana w śmietanie: przepis siostry Anastazji

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ryba w białym sosie to delikatne danie idealne na piątkowy obiad.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Do ryby zapiekanej w śmietanie najbardziej nadają się ryby o delikatnym mięsie, jak np. dorsz lub łosoś. Zapiekanka ma wyborny smak i aromat, a dzięki użyciu ryby morskiej jest bardzo zdrowa. Przepis siostry Anastazji na zapiekaną w śmietanie rybę to jeden z naszych topowych przepisów na rybne dania obiadowe.
Składniki
30 dag filetu z ryby
3/4 szklanki słodkiej śmietany
5 dag sera żółtego twardego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżki pokrojonego zielonego koperku
przyprawa do ryb
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Filet rybny pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Śmietanę wymieszać z serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach, dodać koperek i doprawić do smaku.
Do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem – przełożyć usmażone ryby, a wierzch zalać przygotowaną wcześniej śmietaną.
Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 150-170ºC przez ok. 15 min. Podawać na gorąco jako przekąskę lub samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.