Ryba po myśliwsku z kurkami: przepis na rybę z pieca

2021-03-29
Ryba po myśliwsku z kurkami
Autor: Shutterstock Ryba zapieczone z kurkami to pyszne danie kuchni myśliwskiej z której słynie kuchnia polska
łatwy
30 min
4

Ryba po myśliwsku z kurkami to przepis na rybę z pieca. Pstrąg, dorsz lub łosoś, kilka ząbków czosnku, śwież lub mrożone kurki  i kieliszek białego wina to prawie wszystkie składniki ryby po myśliwsku. To proste danie o zachwycającym smaku zachwyci was. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżej lub mrożonej ryby
  • 50 dag kurek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 2-3 łyżki masła
  • mąka
  • sól, mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby sprawić, umyć, natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Zalać winem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na około 30 minut.
  • Oczyszczone kurki usmażyć na maśle, lekko przyprawić solą i pieprzem, odcedzić.
  • Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać oliwę. Rybę osączyć z zalewy, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron.
  • Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę kurek, rybę i pozostałe grzyby. Polać 2-3 łyżkami zalewy i niewielką ilością pozostałego tłuszczu.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 30 minut.
  • Podawać z ziemniakami w mundurkach.