Pstrąg z szynką i ananasem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pstrąg z szynką i ananasem to nie tylko wyśmienita propozycja dla smakoszy ryb. To także doskonałe danie główne na świąteczny i karnawałowy stół. Uwaga! To danie zawiera mięso, dlatego warto je serwować dopiero na Boże Narodzenie!
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
- 2 sprawione pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
- 20 dag szynki konserwowej
- 2 plastry ananasa z puszki
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 żółtka
- 2 konserwowe ogórki
- 2 łodygi selera naciowego
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- cukier
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pstrągi umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, owinąć folia aluminiową i włożyć do lodówki.
- Zmiksować śmietanę, żółtka i obrane, pokrojone łodygi selera, plastry ananasa i szynkę. Doprawić do smaku sola i pieprzem, skórką otartą z cytryny i szczyptą cukru. Następnie wymieszać ze szczypiorkiem.
- Nadziać pstrągi, spiąć wykałaczkami.
- Ułożyć ryby na wysmarowanej tłuszczem formie, polać winem i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Obłożyć pozostałym farszem i zapiekać jeszcze kilka minut.