Pieczone domowe paluszki rybne: przepis na rybę z pieca

2021-03-29
Pieczone domowe paluszki rybne: przepis na rybę z pieca
Autor: thinkstockphotos.com Domowe paluszki rybne z pieca to świetny pomysł na obiad oraz przekąskę 
łatwy
30 min
4

Pieczone domowe paluszki rybne to świetny pomysł na rybę z pieca dla każdego. Zasmakują w nim dzieci, a jeśli podacie paluszki z ostrzejszym sosem lub dipem również dorośli zakochają się w tym wybornym daniu. 

SKŁADNIKI

  • 4-5 filetów miruny, mintaja lub morszczuka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płaty ryby osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Filet pokroić w paski.
  • Obtoczyć kawałki ryby w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą, pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny, na końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Panierowane fileciki ułożyć na papierze do pieczenia.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 -20 minut.