Lin w koperkowym sosie

2021-03-29
Lin w koperkowym sosie
Autor: Shutterstock Porcje ryby można porcjować na talerze z puree ziemniaczanym i polać sosem koperkowym
łatwy
45 min
4

Lin w koperkowym sosie to klasyczne danie kuchni polskiej. Śmietanowy sos z dodatkiem świeżego koperku idealnie pasuje do tej wyśmienitej słodkowodnej ryby. 

 

SKŁADNIKI

  • lin słusznych rozmiarów
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę oczyścić, sprawić, pokroić, nasolić i odstawiać na 2 godziny. Obrać włoszczyznę, cebulkę opiec. Ugotować bulion, ok. 30 ml odlać do wystygnięcia. Rybę opłukać z soli, włożyć do wywaru i gotować 20-30 minut. Koperek posiekać.
  • Zrobić sos: 2 łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, rozmieszać. Zasmażkę rozprowadzić ostudzonym bulionem. Wlewać powoli (mieszając), aż powstanie gęsty sos. wsypać koperek. Doprawić. Zagotować. Dodać 2 łyżki śmietany, rozmieszać.
  • Rybę ułożyć na półmisku i polać sosem.