Kotlety z karpia - wigilijny przepis z MasterChefa

2021-03-29
karp wigilijny
Autor: thinkstockphotos.com Zamiast tradycyjnego karpia możesz podać na wigilię kotleciki z karpia 
łatwy
45 min
4

Zamiast karpia smażonego lub w galarecie podaj na wigilię smaczne kotlety z karpia według przepisu Kingi Paruzel z programu "MasterChef". Danie z pewnością zaskoczy gości smakiem i oryginalnym pomysłem na świąteczną rybę. Oto przepis na wigilijne kolety z karpia.

Zobacz także:

SKŁADNIKI

  • 1 filet z karpia
  • 1 grejpfrut
  • 1 czosnek
  • 1 cytryna
  • czarny sezam
  • 1 jajko
  • mąka
  • kiełki rzodkiewki
  • pieprz, sól, cukier,
  • Kolendra, chili
  • Olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z karpia (bez skóry) poszatkuj albo zmiel. Rybę połącz z łyżką soku z grejpfruta, ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1,5 łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili - wszystko wymieszaj
  • Kotlety smaż na patelni, aż się zarumienią.
  • Przygotuj plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy. W piekarniku podgrzej grejpfruta w temperatury 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.
  • Winegret: Do oleju, dodaj cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz - wymieszaj z kiełkami rzodkiewki.
  • Na talerzu połóż grejpfruta, na nim pulpeta, na około polej sosem winegret.