Kokosowe spaghetti z owocami morza

2021-03-29
Kokosowe spaghetti z owocami morza
Autor: Shutterstock Krewetki w kokosowym sosie to pyszne danie kuchni Dalekiego Wschodu
łatwy
30 min
4

Kokosowe spaghetti z owocami morza to doskonałe danie na co dzień. Aksamitny sos, aromatyczne krewetki i delikatne kluski w tym wydaniu zamieniają się w pożywne danie dla każdego. 

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 15 dużych krewetek
  • 200 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30%
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 15 suszonych pomidorów z oliwy
  • 3 ząbki czosnku, rozmaryn
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj makaron al dente. Po przegotowaniu nie przelewaj zimną wodą.
  • Rozmróź krewetki, usuń jelito i dokładnie umyj. Skrop sokiem z cytryny.
  • Na oliwie podsmaż pokrojony w plasterki czosnek, dodaj krewetki i po chwili smażenia podlej winem. Odczekaj aż wino odparuje.
  • Wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojone pomidory oraz rozmaryn. Przypraw solą i pieprzem.
  • Dodaj makaron na patelnię i mieszaj dokładnie z sosem.
  • Podawaj z kawałkiem cytryny.